Eğitim

Beykoz Belediyesi- Rüzgarlıbahçe- Kuzuların Sessizliği

Beykoz İlçesinin Rüzgarlıbahçe mahallesi sakinleri  inanılmaz bir rant paylaşımının ortasında elli yıllık geçmişlerine sahip çıkmaya çalışıyorlar

OLAYLAR :

1) Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek bundan önce Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde 2b niteliğinde olan Rüzgarlıbahçe mahallesinde bulunan Hazine arsalarını usulsüz olarak sattığı için yargılanır. 07.10.2009 tarihli Belediyenin düzenlediği Halk toplantısında kendi ifadesi ile bu suçtan ‘’ Rahşan affı ile yırtar ‘’

2) Rüzgarlıbahçe mahallesinin büyük bölümünde Arif Yüksel tarafından açılan eski tapu kaydına dayalı tapu iptal ve tapu tescil davası nedeniyle Hazinenin ve Hazinenin usulsüz olarak Belediyeye devrettiği 2b araziler üzerinde Mahkemece verilmiş tedbir kararları bulunmaktadır.

3) Beykoz Belediye Başkanı  üzerinde vatandaşların oturduğu evveliyatı 2b olan arsaları muhtelif firmalara ihale yolu ile satmaktadır. Bu satışları gerçekleştirebilmesi için tapularda tedbiri bulunan davacı Arif Yüksel Belediyenin satacağı parsellerde tedbirleri kaldırmaktadır.

4) Bu satışa tepki gösteren vatandaşlara, Belediye Başkanı sizde firma ile anlaşın ihale ile anlaştığınız firmaya vereyim bu şekilde sizde mağdur olmazsınız diye söz vermekte ancak her ne hikmetse ihaleyi hep başka firmalar almakta ve evveliyatı 2b olan arsalarda yıldırım hızı ile inşaatlar başlamaktadır.

5) 5831 Sayılı Yasa kapsamında yapılan kadastro çalışmalarında bu alanlar davalı olduğu için yapılan ölçümler ve kullanıcı tespitleri askı ilanına çıkarılamamaktadır.

6) Arif Yüksel, Belediye, Hazine arasında dava nedeniyle ihtilaflı olan arsalarla ilgili olarak üzerinde hakiki zilyet olan vatandaşlar yıllardan beri emlak vergisi ödedikleri gibi, son dönemde de çok yüksek oranda ecrimisil tahakkuklarına muhatap kalmaktadırlar.

GERÇEKLER :

1) Satışa konu arsaların evveliyatı 2b niteliğinde olup bu arsalar için Belediye adına düzenlenmiş olan tapular usulsüz tescil niteliğindedir.

2) Anayasamızın 169 ve 170. maddelerine göre bu arsaların mülkiyete konu olması
( Malik Belediye bile olsa ) Anayasaya aykırıdır, bu arsaların üzerinde imar planları yapılarak terkler oluşturulamaz, satışa konu edilemez, inşaat yapılamaz.

3) Bu nedenle daha önce vatandaşa dağıtılan tapu tahsis belgeleri bile iptal edilmiştir.

 

 

SORULAR :

1) Vatandaşın 30 yıl önce almış olduğu tapuya bile, tapunun  evveliyatı 2b dir diyerek tapularına şerh koyan, açtığı tapu iptal davaları ile vatandaşın tapusunu iptal ettiren Hazineyi temsil eden İstanbul Muhakemat Müdürlüğü bu 2b niteliğindeki Belediye tarafından üçüncü şahsa satılan taşınmazların tapu kayıtlarına neden 2b şerhi koymamaktadır ?

2) Vatandaşın Hazinece açılan tapu iptal davalarında  5841 Sayılı Yasa nedeniyle on yıllık zamanaşımı savunmasına karşılık, 5841 Sayılı Yasanın Yargıtay 20. Hukuk Dairesi tarafından Anayasanın 169. ve 170. maddelerine aykırı olması nedeniyle iptali için Anayasa Mahkemesine götürüldüğünü dava dilekçelerinde açıkça belirten İstanbul Muhakemat Müdürlüğü neden Belediye tarafından üçüncü şahıslara satılan, imar planı kapsamına sokulan, üzerinde yapı yapılan bu taşınmazlara ilişkin olarak tapu iptal davaları açmamaktadır ?

3) Dava konusu alanda bulunan tedbir kararlarını sadece Belediyenin satacağı taşınmazlar için kaldıran Arif Yüksel ile Belediye arasında ne şekilde bir anlaşma vardır ? Bir başka deyişle Arif Yüksel davasından neden sadece Belediyenin satacağı taşınmazlar açısından feragat etmektedir.

4) Beykoz Belediyesinin asli görevi sadece Firmalara satacağı taşınmazlar açısından davacı Arif Yüksel ile büyük uzlaşma içine girmek, binlerce vatandaşın bulunduğu diğer taşınmazların davalı durumda kalmasını sağlamakmıdır ?
Bu işlem danışıklı bir dövüşmüdür ? Bu yöntemle Rüzgarlıbahçe yavaş yavaş fakir halktan temizlenerek güçlü firmalara yoğunlaştırılmış imar durumları ile sunulmaktamıdır ?

BU SORUNA ÇÖZÜM ARADIĞINI İDDİA EDEN YETKİLİLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ :

06.10.2009
Beykoz Belediyesi’ne ait Rüzgarlıbahçe’de ki parsellerin ihalesi gergin saatlerin yaşanmasına yol açtı. Belediye Encümen Salonu’nda yapılan ihaleyi Ozon İnşaat adlı firmanın kazanması üzerinde konutu olan vatandaşları öfkelendirdi. Rüzgarlıbahçe Mahalle Muhtarı Ayhan Gökgöz ise Dost Beykoz’a yapmış olduğu açıklama da,  Başkan Çelikbilek’le mahalle sakinleri olarak görüştüklerini ve Başkanın kendilerine, ‘firmanızı bulun ihaleye girsin…  Ben bu yerleri üzerindeki kullanıcılarına satmak istiyorum’ dediğini ve bugün yapılan ihalede başkanın söylediklerinin aksine bir durum yaşadıklarını kaydetti.Öte yandan bazı vatandaşlarda haksızlığa uğradıklarını iddia ederek, “50 yıldan fazladır burada oturuyoruz. Annem 90 yaşında ve kendini bildi bileli bu evde oturuyor.” Şeklinde yakındıkları gözlendi. 
Yine bir başka vatandaşın ise, “Belediye Başkanı tutmuş benim evimin olduğu yeri ihaleye çıkarıyor. Bana diyor ki ‘vatandaş sen bir firma bul ben ihaleyi ona vereceğim’. Firmayı buluyoruz, anlaşıyoruz ama birde bakıyoruz ihaleye başka firmalar da girmiş” şeklinde konuştuğu görüldü.

Beykoz Belediye Başkanı Sayın Yücel Çelikbilek
“Ben sizlerin dertleriyle dertlenen bir kardeşinizim. Hiç sizin kötülüğünüzü isteyebilir miyim? Ama ortada yasalar var ve bu araziler planlarda iş merkezi olarak görünüyor” diyen Çelikbilek, “Bu ihaleyi yaptık, ancak 15 gün bekleyeceğim. 15 gün içerisinde yasalar çerçevesinde alternatif bir çözümle bana gelirseniz ihaleyi iptal edeceğim. Aksi takdirde gereğini yaparım” dedi.

Sonuç : Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek gereğini yaptı. Ozon inşaatın ihalesini onayladı, Ozon İnşaat evveliyatı 2b olan ve imar planı ve inşaat yapımı Anayasamıza göre yasak olan alanda inşaata başladı.

21 Temmuz 2010
Beykoz Kadastro Müdürlüğü, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Ak Parti İstanbul Milletvekili Özlem Piltanoğlu Türköne, Başkan Yardımcısı Yüksel Baki, Ak Parti İlçe Başkanı Adem Sefer, Kadastro Müdürü Selahattin Elalmışın katıldığı bir toplantıda Rüzgarlıbahçe halkını bilgilendirdi.

Kadastro Müdürü Sayın Selahattin Elalmış ;
"Rüzgarlıbahçe'nin yarısı ölçülü. Geri kalan bölümler davalı olduğundan dolayı orada ölçüm yapamıyoruz. O bölümün çalışması iptal olmadı. Şuan orası mahkemede olduğu için beklemede. Mahkeme kararını verip dava bittiği zaman biz o bölgede ölçüm yapacağız." dedi.
Yazarın Yorumu : Dava tapu kaydına dayanan iptal davasıdır, alan Mahkemenin belirleyeceği bilirkişi tarafından ölçülerek karara bağlanacaktır, bu davanın karara bağlanması temyiz aşamaları en iyimser tahminle dört yıllık süreç gerektirmektedir.

AK Parti İstanbul Milletvekili Sayın Özlem Piltanoğlu Türköne ;
Son olarak Selahattin Elalmış'a bir soru yönelten Vekil Türköne,"Tespit çalışmalarının ardından askıya çıkan listelerdeki hataların çözümüyle nasıl başa çıkacağız?" dedi.
Yazarın Yorumu : Sayın milletvekili iyiniyetle sorulacak en doğru soruyu sormuştur.

Kadastro Müdürü Sayın Selahattin Elalmış ;
Cevap veren Elalmış," Yazım hataları işin doğasına var. Bizden kaynaklananların yanında halkın duyarsızlığından dolayıda hatalar oldu. Vatandaşlara nüfus cüzdanlarınızı bırakın dedik. Ama çoğu kişi bırakmadı." dedi. Tutanağın özel şirket tarafından yapıldığını söyleyen Elalmış, kendi memurlarının da tutanakları kontrol ettiğini fakat yinede gözden kaçan hatalar olduğunu söyledi. Şuanda hatalardan dolayı mağdur olanların dilekçelerinin toplandığını aktaran Elalmış, "Dilekçeleri şuan kayıt altına alamıyoruz." dedi.
Yazarın Yorumu : Bu ifade yetkili Kadastro Müdürünün ağzından yapılan Kadastro işlemlerinin usulsüz olarak yapıldığının itirafıdır. 5831 Sayılı Yasa kapsamında özel şirket ihale ile sadece alanların ölçümü ve ölçüye uygun kadastro paftalaraının düzenlenmesi işini almıştır.Tutanağın özel şirket tarafından yapılmış olduğunun itirafı, kadastro için kurulan komisyonların görevini yapmadığının belirlenmesi anlamında olup bu yapılan işlemlerin iptalini gerektirir.
Hatalardan dolayı mağdur olanların dilekçelerinin kayıt altına alınması askı ilanı ile Kadastro Müdürlüğünün yetkisinin bitmiş olması yetkinin Kadastro Mahkemesine geçmiş olması nedeniyledir.Vatandaş basit hatanın değişmesi için bile yıllarca Mahkeme kapılarında sürünecek, muhtemelen çıkarılacak olan 2b satış yasası Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edileceği için, yerin davalı olması nedeniyle bu haktan yaralanma süresini kaçıracaktır.

Beykoz Belediyesi Başkan Yardımcısı Hukukçu Sayın Yüksel Baki ;
Katılımcıların Başkan Yardımcısı Yüksel Baki'ye yönelttiği "Elimiz kolumuz bağlı ne yapmamız gerekiyor?" sorusuna Baki, davanın açılmasının ordaki insanların haklarını
engellemeyeceğini söyleyerek, "Hak sahibi fiili kullanıma göre belirlenir. Şuan için dilekçe vermenize gerek yok. Elinizdeki belgeleri muhfaza edin tabularınız sizin olacaktır." dedi.
Yazarın Yorumu : Bir hukukçunun tapu senedine dayanan ve tapular üzerinde yıllardan beri tedbirin sürdüğü bir tapu iptal davası için davanın açılmasının oradaki insanların haklarını engellemeyeceğini söylemesi, üstüne üstlük 5831 Sayılı Kanunda açıkça 2b alanların zilyetlikle edinilemeyeceği konusunda madde olmasına rağmen söylemesi, dilekçe vermenize gerek yok, elinizdeki belgeleri muhafaza edin tapularınız sizin olacaktır şeklinde beyanda bulunması kanımca Hukukçu kişiliğinin Siyasi duruşu ile bastırılmış olmasındandır.

OLAYLARIN VE GERÇEKLERİN ANALİZİ :

Rüzgarlıbahçeki taşınmazların önemli kısmının üzerinde Arif Yüksel tarafından açılan tapu iptal ve tescil davası nedeniyle tedbir kararı vardır.Bu karar nedeniyle 5831 Sayılı Yasa kapsamında bölgede kullanıcı belirlemesi yapılamamakta ve kadastro askı ilanına çıkılamamaktadır.
Ancak Belediye mahallede oturanlar dışında, bir firmaya imarı arttırılmış arsa satmaya kalktığında davacı Arif Yüksel tedbiri Belediyece satışa konulacak taşınmaz açısından kaldırmakta ve taşınmaz Belediyece  istenen firmaya satılmaktadır.
Vatandaşın 5831 Sayılı Yasa kapsamında kullanıcı belirlemesi yapılması ve askı ilanına çıkılması talebine karşılık Belediye Başkanı, Başkan Yardımcısı, Beykoz Kadastro Müdürü vatandaşın merak etmemesini davanın sonunu beklemesini, dilekçe bile vermemesini vatandaşı bilgilendirme toplantılarında empoze etmeye çalışmaktadırlar.
Ancak Rüzgarlıbahçe adım adım, parsel parsel vatandaşın altından çekilerek firmalara bizzat Belediye tarafından satılmaktadır.
Alınan duyuma göre bir takım parsellerin satış ihalesi Belediye tarafından 10 Temmuz 2010 tarihinde yapılacaktır.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ :

Rüzgarlıbahçe mahallesi sakinleri hiçbir Siyasi çevreden  medet ummadan, birleşerek tamamen hukuki sınırlar içinde güçlü bir mücadele başlatmalıdır.

Bu hukuki mücadelede yapılması gerekenler ;

1) Derdest tapu iptal davasına ellerindeki belgelerle müdahil olarak katılmalılar, süreci böylece davanın tarafı olarak takip etmelidirler.

2) Belediyece ihaleye çıkılan taşınmazların ihalelerine satılan taşınmazların 2b niteliğinde olduğu, Anayasamızın 169 ve 170 maddelerine göre satışlarının, imar planına ve inşaata konu edilmelerinin  hukuken imkansız olduğu gerekçesi ile iptal davaları açmalıdırlar.

3) Milli Emlak İdaresine ve İstanbul Muhakemat Müdürlüğüne Belediyece satılan ve evveliyatı 2b olan taşınmazların tapu kayıtlarına şerh konulması ve tapu iptal davası açılması için resmi müracatta bulunmalıdırlar.

Cihangir Dönmez 03.08.2010