Beykoz'da 2+1'ler 100 bin YTL'ye
Beykoz'da yatırımcılar kadar, Boğaz kenarında, yeşille içiçe bir hayat özlemi içindekiler de fırsat kovalıyor.
Hürriyet Emlak dergisi ağustos sayısı'nın haberine göre,Acarkent, Beykoz Konakları gibi sitelerde, trafiğe girmeden villa hayatı yaşayan bir kesim var. Bu tip villalar için belirlenen taban fiyatlar milyon dolar.
İstanbul'un en eski ilçelerinden birisi olan Beykoz, asırlık yapılarının bir kısmını günümüze taşırken; bunlardan Boğaz kenarındaki yalılar ve konakların fiyatları 100 milyon dolarlık rakamlarla ifade ediliyor. Yalılar özellikle Beykoz sınırları içindeki Anadolu Hisarı ve Kanlıca'da yoğunlaşıyor. Bu iki semtte bugün, göz kamaştıran birçok yalı için 5-10 milyon dolardan başlayan rakamlar talep ediliyor. Geçtiğimiz günlerde satılığa çıkan bir yalıya ise 30 milyon Euro gibi bir rakam istendi. Yalı uzmanı Yüksel Ayıkcan, bu yalılara fiyat biçmenin güçlüğünü ifade ederken, "Boğaz'daki her bir yalının, bin eşi daha bulunmaz. Bu eserler için zaman zaman sahipleri 100 milyon dolar sınırında rakamlar da talep edebilir" diyor. Beykoz'un yalılarının en önemlisi Anadolu Hisarı'ndaki Hekim Paşa Yalısı..
Haftasonu dolup taşıyor
Beykoz aynı zamanda, İstanbul halkının hafta sonu dinlenme ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılıyor. Anadolu Kavağı, Anadolu Feneri, Poyrazköy, Riva, Cumhuriyet Köyü, Ali Bahadır, Değirmendere, Bozhane, Akbaba, Polonezköy en çok ilgi çeken mesire alanları. Polonezköy'de bulunan otel ve pansiyonlar dışında turizm amaçlı tesis çok az.
Beykoz'da faaliyet gösteren Polat Emlak'ın sahibi Mehmet Halim Arzu, ilçe hakkında şu bilgileri veriyor:
"Beykoz, İstanbul'da gözde mekanlardan biri olmaya devam ediyor. Başka semtlerde böyle yerler kalmadı. Oksijeni bol, yeşil alan bol, Boğazı, denizi, kumsalları var. Tatillerde de akın ekilen güzelliklerimiz var. Beykoz'un en güzel ve tarihi semtlerinden biri Yalıköy.. Yalıköy, şu an da tarihi dokusu ile dizi filmleri için gözde bir yer... Bir anda, bir sokakta bir film ekibiyle karşılaşabilirsiniz. Beykoz ilçesinin sınırları Hisar'dan başlar. Konut fiyatları için çok değişik rakamlar söylemek mümkün. Krediye uygun, 100 bin YTL'den başlayan 2+1'ler, milyon dolara kadar villa ve yalılar var"
Köylere de ilgi var
Beykoz için düşünülen projeler hayata geçtikçe fiyatların da yükseldiğine işaret eden Mehmet Halim Arzu, ikinci köprü ve yolların yapılması ile değer kazanan ilçede, yeni köprü tartışmalarının da ilgiyi sıcak tuttuğunu ifade ediyor. İmar planlarının yapılması halinde fiyatların yükseleceğine işaret eden Mehmet Halim Arzu, sözlerine şöyle devam ediyor:
"En küçükten en büyük yatırımcılara kadar Beykoz'a talep var. Köylerimiz bile yatırımcıların ilgisini çekiyor. Anadolu Feneri, Riva hafta sonları dolup taşar. Buralarda milyon dolarlık mülkler var. İmar olmadığı için, merkezde, ön görünümde yeni yer yapılamıyor. Mevcutlar alınıyor. Beykoz'un neredeyse yüzde 90'ının imarı yok. Yüzde 10'u müstakil tapulu. İmarsız olan yerlerin çoğu ya hisse tapulu ya tapusuz... Milli Emlak, Hazine, 2-B arazileri ve belediye arsaları da yer alıyor"
Beykoz'da hayata geçirilmesi düşünülen projeleri de sayan Mehmet Halim Arzu, bu konuda "Saray Devlet Hastanesi vardı, taşındı. Devlet konuk evi yapılıyor. Tarihi kışla, kültür merkezi olarak düşünülüyor; şu an onarımda. Beykoz Kundura Fabrikası'nı alan yatırımcı buranın yerine marina ve otel planlıyor. Üçüncü köprü tartışmaları da var. Köprü konusunda ne karar alındı bilmiyoruz ama bu tartışmaların Beykoz'u etkilediği kesin. Köprü ile diğer semtler de gelişecek" şeklinde bilgi veriyor.
İmara bakmadan toplayanlar
Emlak piyasasının genelinde olduğu gibi, Beykoz'da da bir durgunluk yaşadıklarını aktaran Mehmet Halim Arzu, "Fiyatlarda da, durgunluğa bağlı olarak bir düşüş yaşanıyor. İlçemiz yapı izni olmadığı için bakir sayılır. Yine de Beykoz'a çok talep var. Geleceğin önemli yatırım merkezlerinden olacak... BU yüzden yüzde 6 imarı olan bazı köy arazilerine bile büyük ilgi var" ifadelerini kullanıyor. "Beykoz, gözde bir yer olmaya devam edecek" diyen Mehmet Halim Arzu şöyle devam ediyor:
"1/5000'lik planlar var. Asıl imarı ise 1/1000'lik planlar ortaya çıkaracak. 2-B yasası da çıkınca çarpık yapılaşma duracak. Hisse tapulu ve konut alanlarına düzenleme getirilmeli. Bu olmadıktan sonra istediğiniz kadar ev yapın bir şey ifade etmez. Köylerde de müstakil tapulu yerler var. Büyük yatırımcılardan, imarına bakmadan yer toplayanlar olduğunu biliyorum. Bazıları 2-B arazisi bakıyor. Bakmayan yok diyemem. Bazıları duyum alır, o duyumlara göre hareket eder. Fakat bizim müşterimizin yüzde 75'i tapulu yer aradığını söylüyor. Beykoz'da 150 senelik binalar da, sayısı çok az yeni binalar da bulunur. Bu açıdan geniş bir kitleye hitap ediyor"