Kent Haberleri

Beykoz’daki kaçak lüks villaların işgal ettiği 183 bin metrekarelik alan, 'orman alanı' dışına çıkarıldı!

Beykoz’da ormanlık alana yapılan kaçak 26 havuzlu lüks villaların yer aldığı 183 bin metrekarelik orman alan, orman alanı’ dışına çıkarıldı. İşte ayrıntılar... 

İstanbul’un Beykoz ilçesindeki Kuzey Ormanlarına kaçak inşa edilen lüks villaların işgal ettiği 183 bin metrekarelik orman alan, 28 Haziran tarihli Cumhurbaşkanı kararıyla orman vasfından çıkartıldı.

İstanbul’un akciğerleri şeklinde belirtilen ormanlarda aynı zamanda içme suyu havzaları yer alıyor. 

Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre; Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) tarafından, orman vasfından çıkarılarak villa rantına açılan ormanların 26 lüks villa tarafından işgal edilmiş olmasını fotoğraflarla ortaya koydu. 

TOD Başkanı Hüsrev Özkara, konuya ilişkin açıklamasında "Villaları yıkıp ormandan çıkaracaklarına, ormanı ormandan çıkartıyorlar. Cumhurbaşkanı bu karara bilerek imza atmış olamaz" diye konuştu. 

Özkara, ormanları orman vasfından çıkaran Ek Madde 16’nın sözde vatandaşın mağduriyetinin engellenmesi amacıyla getirildiğine, fakat uygulamada orman rantının en güçlü silahına dönüştüğüne dikkat çekti. 2B Yasasıyla 1981 yılından önce işgal edilmiş orman alanlarının affedildiğini, 1981 sonrası işgallere ise geçit vermediğini dile getiren Özkara, Ek Madde 16'nın çok tehlikeli olduğunun, işgalin ucunun tamamen açık olduğunun altını çizdi. 

"Geçmişte ormanı işgal edip 2B ile affedilen lüks villa sahipleri şu anda yapılarını ormanın içine doğru genişletiyorlar. Sonra da Ek Madde 16’dan  yararlanıp işgal ettikleri ormanı Cumhurbaşkanı kararıyla orman dışına çıkartıyorlar" diyen Özkara, Cumhurbaşkanının binlerce dosya içinden haklıyı haksızı ayırt etmesine imkan bulumadığını söyledi. 

Özkara, ağaçları keserek orman alanına yüzme havuzlu kaçak villalar yapan birkaç rantçının keyfi için, milletin ormanlarının nasıl talan edildiğinin uydu fotoğraflarıyla ispat ettiklerine vurgu yaptı. 

TOD Başkanı Hüsrev Özkara, geçmişte çıkarılan 2B yasasıyla sadece 1981 senesinden nceki orman işgallerinin affedildiğini, Ek Madde 16’yla ise Anayasaya ve yasaya aykırı olarak hiçbir zaman sınırlaması olmaksızın ormanların talana açıldığını  söyledi ve bu maddenin 2B’den çok daha tehlikeli olduğuna, talanın tadını alanları durdurmanın mümkün olmadığına vurgu yaptı. 

Kira sözleşmesi yaparken bu maddeyi eklemeyi sakın unutmayın!

Gayrimenkul yatırım fonları da artık proje yapabilecek! Şartlar bir bir açıklandı!

Tebernüş Kireçci: Yabancıya vatandaşlık karşılığı konut satışı yasaklanmalı!