Gayrimenkul yatırım fonları da artık proje yapabilecek! Şartlar bir bir açıklandı!
Kentsel dönüşümün finansmanı ile konut arzının artmasında önemli role sahip olacak Proje GYF düzenlemesi hayata geçiriliyor. Peki neler değişti? İşte detaylar...
Konut piyasasında yeni döneme resmen giriliyor. Kentsel dönüşümün finansmanı ile konut arzının artmasında önemli bir enstrüman olacak Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu (Proje GYF) düzenlemesi hayata geçiriliyor.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından hazırlanan Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ dün Resmi Gazete'de yayımlandı.
Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre; gayrimenkul yatırım fonlarının, konut üretimine katkıda bulunabilmeleri amacıyla bağımsız bölüm toplam brüt alanının yarısından fazlasının konut kullanımına ayrıldığı gayrimenkul projelerine yatırım yapmalarına imkân sunuldu.
Maketten konut satışı kavramının çokça kullanıldığı sektörde, projeden gayrimenkul yatırım fonu kurulmasının önü açılırken, diğer yandan da yatırım fonlarının şemsiye fon olarak kurulamayacağı ile ilgili yasak kaldırıldı.
GYF kurulmasına imkân tanıyan esasların belirlendiği düzenlemeye göre, mevzuat uyarınca gerekli tüm izinlerinin alınmış, projesinin hazır ve onaylanmış; inşaata başlanması için yasal gerekliliği olan belgelerin tam olduğu ve bağımsız bölüm, toplam brüt alanının yarısından fazlasının konut kullanımına ayrılmış olduğu hususları değerleme kuruluşlarınca hazırlanacak bir rapor ile tespit edilen gayrimenkul projelerine yatırım gerçekleştirmek için GYF'ler kurulabilecek.
Bu fonların unvanlarında "Proje gayrimenkul yatırım fonu" ibaresinin yer alması zorunlu tutuldu.
Proje GYF portföyleri, yalnızca üzerinde proje hayata geçirilecek olan arsalar, gayrimenkul projeleri ve sınırlı sayıda para ve sermaye piyasası araçlarından meydana gelecek.
YETKİ BELGESİ GEREKİYOR
Tapuda fon adına tescil edilen arsalar üzerinden en geç 3 sene içinde tebliğ taslağında belirtilen şartları sağlayan gayrimenkul projesinin inşaatına başlanması için tüm yasal gerekliliklerin yerine getirilmiş olması da zorunlu tutulacak.
Yatırımcıların korunması için fonun hasılat paylaşımı sözleşmelerinden oluşan hakların, karşı taraf kamu kurumları ya da kamu bankaları olmadığı takdirde teminat altına alınması planlanırken, inşaat işlerini yapacak müteahhidin yeterliliği ile ilgili yönetmelikte düzenlenen müteahhitlik yetki belgesine sahip olma koşulu aranacak. Katılma payı ihracının veya fona iadesinin ayni şekilde gerçekleştirilmesi proje gayrimenkul yatırım fonları için de mümkün olacak.
GYF'lerin şemsiye fon yapısında da sadeleşme yapıldı. Buna göre, menkul kıymet yatırım fonlarına benzer şekilde, her katılma payı ihracı için ayrı bir ihraç belgesi düzenlenmesi kaydıyla bir şemsiye fona bağlı farklı GYF'ler hazırlanabilecek.
GYF'lerin ihraç belgelerinin sadece fonlara ilişkin genel esasları içerecek şekilde düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekilirken, GYF'lere ilişkin daha önce bilgilendirme dokümanlarında bulunan ayrıntılar kurucular tarafından yatırımcılarla imzalanacak fon ihraç sözleşmesinde bulunacak.
YATIRIMCI MAĞDUR EDİLMEYECEK
Düzenlemede olası yatırımcı mağduriyetlerinin engellenmesi için de değişiklikler yer aldı. Katılma payları yalnızca fon süresinin sonunda nakde dönüştürülebilen fonlarda, yatırımcıların yatırım kararlarını etkileyebilecek nitelikteki bilgilendirme dokümanı değişikliklerinin yapılabilmesi amacıyla değişikliğe onay vermeyen yatırımcılara fondan çıkış hakkı sunulması zorunlu oldu.
Mevcut fonlardan portföyleri Proje GYF'lere uygun olanlar değişikliğinin yürürlüğe alınmasından itibaren 1 ay içinde Proje GYF'ye dönüşmeleri için SPK'ya başvuruda bulunabilecek.
NEF Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, yeni düzenleme ile ilgili konuştu ve çok önemli bir hamle olduğunu ve 7 senedir gündemlerinde yer aldığını belirtti.
PGYF'lerin kurumsal finansmanı güçlendireceğine ve bireyleri projelere ortak edeceğine dikkat çeken Timur, "Bireyler daha da erişilebilir şekilde gayrimenkul yatırımcısı olabilecek. Proje GYF, daha disiplinli, daha sağlıklı bir sektöre dönüşümde çok önemli bir fayda sunacak. Bizim de Nef olarak Gayrimenkul Yatırım Fonu'muz mevcut. Onu da Proje GYF'ye çevirme ve yeni GYF'ler kurarak yatırımları bu şekilde yapma önceliğimiz olacak" ifadelerini kullandı.
Tebernüş Kireçci: Yabancıya vatandaşlık karşılığı konut satışı yasaklanmalı!