Beyoğlu Belediyesi'nden riskli yapılarla ilgili önemli karar!
İstanbul Beyoğlu Belediye Meclisi'nde ilçe genelinde bulunan riskli yapılarla ilgili mevcut imar planlarına eklenmek üzere hazırlanan Plan Notu Teklifi oy birliği ile kabul edildi.
Beyoğlu’nda bulunan riskli yapıların dönüştürülmesi ile ilgili yeni bir karara imza atıldı. Beyoğlu Belediyesi'nde yer alan habere göre; Beyoğlu Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü, ilçede kentsel dönüşüm kapsamına girmeyen bölgelerdeki riskli yapıların yenilenerek daha sağlıklı ve depreme dayanıklı yapılara dönüştürülmesi amacıyla mevcut imar planlarına eklenmek üzere Plan Notu Teklifi hazırladı. 11 Aralık 2020 tarihli BB Meclis oturumunda gündeme sunulan teklif oybirliği ile kabul edildi.
Son yıllarda yaşanan depremlerin ilçede yapı stokunun bir an önce depreme dayanıklı bir şekilde yenilenmesi gerçeğini gün yüzüne çıkardığı vurgulanan teklifte, Beyoğlu’nda afet riskine hazırlık kapsamında kentsel dönüşümü gerçekleştirmek amacıyla riskli binaların yakılıp yeniden yapılmasının teşvik edilmesi, imar planlama çalışmalarında da bu kapsamda uygulanabilir şekilde düzenleme yapılması gerektiği ifade edildi.
BİNALARINI YENİLEMEK İSTEYEN HAK SAHİPLERİNE KOLAYLIK SAĞLANACAK
Kabul edilen teklifte, 28.11.2002 Onay Tarihli 1/1000 Ölçekli Dolapdere, Piyalepaşa Bulvarı ve Çevresi I. Etap Uygulama İmar Planı ile 21.03.2003 Onay Tarihli 1/1000 Ölçekli Halıcıoğlu, Sütlüce Uygulama İmar Planı kapsamında depreme karşı büyük risk teşkil eden binaların, depreme dayanıklı ve çağdaş yapılar haline getirebilmek için kat maliklerinin riskli binalarını yeniden yapmaya teşvik edilmesi gerektiğine vurgu yapılarak, “Ancak yürürlükteki planlarda düzenlenen imar hakları, plan onayından önce ruhsat ve/veya yapı kullanma izin belgesi almış binaların ruhsat belgesindeki fonksiyonlarından, kat adetlerinden ve/veya inşaat haklarından farklı planlandığından, kat maliklerinin hak kaybı yaşamamak adına eskimiş binalarını yenileyemedikleri görülmektedir. Bu bağlamda 2002 yılından önce ruhsat ve/veya yapı kullanma izin belgesi almış ve bu belgeye göre binasını inşa etmiş olan maliklerin, hak kaybı yaşamamaları için yeniden yapım durumunda imar haklarını mer’i imar planındaki değerden değil, ruhsat ve/veya yapı kullanma izin belgesine tabî olan fonksiyonlarından, kat adetlerinden ve/veya inşaat haklarından alması sağlanacaktır” ifadelerine yer verildi.
Plan Notu Değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde onaylanmasının ardından yürürlüğe girecek.
Okmeydanı Kentsel Dönüşüm 1. Etap'ta anahtar teslimi yapıldı!