03 / 05 / 2024

Beyoğlu Koruma Planı 'na dava açılacak

Beyoğlu Koruma Planı 'na dava açılacak

Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ˜Beyoğlu Koruma Planı"nın kentsel dokuyu bozduğu iddia ediliyor. Plan, œyeşil alanların yok edilerek imara açılacağı ve mevcut kentsel dokunun bozulacağı gerekçesiyle bölge halkının tepkisini çekti



İstanbul Büyükşehir Belediyesi"nce Beyoğlu ilçesinin bir bölümüne yönelik hazırlanan, 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Uygulama Plan, œyeşil alanların yok edilerek imara açılacağı ve mevcut kentsel dokunun bozulacağı gerekçesiyle bölge halkının tepkisini çekti. Halk, ˜yürütmenin durdurulması ve noktasal ve bütünsel olarak planın iptali" için ayrı ayrı dava açmaya hazırlanıyor.

Beyoğlu ilçesinde Taksim, Cihangir, Tarlabaşı, Tophane"nin bulunduğu tarihi ve turistik bölge, 1993"te alınan kararla œKentsel SİT alanı ilan edilmişti. İmar planları 18 yıldır yılan hikayesine dönen bölgeye yönelik İBB"nin hazırladığı plan nihayet son şeklini aldı. Ancak içerdiği çok sayıda değişiklik halkın tepkisini çekti. İBB Meclisi"nde onaylandıktan sonra 14 Ocak 2011"de askıya çıkan plan bir aylık süre sonunda 14 şžubat"ta askıdan indirilecek. Halk, mahalle derneklerince ˜Beyoğlu Semt Dernekleri Platformu" öncülüğünde hazırlanan itiraz dilekçelerini bugün Beyoğlu Belediye Başkanlığı"na sunacak.

Kentsel turizm alanı

Ayaspaşa Güzelleştirme ve çevre Koruma Derneği üyesi Cem Tüzün, korunması gereken yerlerin kentsel turizm alanı denilerek koruma planı dışına çıkartıldığını savunarak, œPlandaki yeşil alanların üzerine ˜kayıp tarihi eserleri ihya ediyoruz" denilerek yapılaşmaya açıyorlar. Plan tarihi eserin tekrar canlandırılamaması durumunda sosyal tesis yapılabilmesine olanak tanıyor. Örneğin Tophane"deki İşçi Bulma Kurum önünde Yamalı Baba Hamamı"nın olduğunu söylüyorlar. 160 yıllık haritalara baktığımızda burada öyle bir hamam olmadığını gördük dedi.

˜Tarık Zafer Tunaya Sokağı bu trafiği kaldırmaz"

Ömer Avni Mahallesi"ndeki Tarık Zafer Tunaya Sokak"ın sonundaki merdivenlerin yıkılıp yol yapılması ve Gümüşsuyu"nun Kabataş"a bağlanmasının da planda olduğunu kaydeden Cem Tüzün, œBu değişiklikle Bomonti-Dolmabahçe Tüneli"nin yarattığı yoğun trafiğin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Dolmabahçe üzerinden Kabataş"a gitmek isteyen sürücüler, Tarık Zafer Tunaya sokağı kullanacak. Bu sokak yoğun trafiği kaldıramaz. dedi. Ayaspaşa Güzelleştirme,   Asmalımescit, Beyoğlu Güzelleştirme ve Koruma, Beyoğlu Eğlence İşyeri Sahipleri, Cihangir Güzelleştirme, Galata ve Piyalepaşa derneklerinden oluşan œBeyoğlu Semt Dernekleri Platformu üyeleri ile halk Cumartesi günü Cihangir"deki Roma Bahçesi"nde eylem düzenleyecek.
Milliyet/Tahsin AKSU


Geri Dön