28 / 12 / 2024

Beyoğlu prim rekoru kırıyor

Beyoğlu prim rekoru kırıyor

Beyoğlu'nda restore edilen harap binalar, global krize rağmen yatırımcılarına prim rekoru kırdırıyor



Tarihi dokusu ve merkezi konumu nedeniyle İstanbul'un gözde semtlerinden biri olan Beyoğlu'nda restore edilen harap binalar, global krize rağmen yatırımcılarına prim rekoru kırdırıyor. Bunda da, bölgede bakımsızlık yüzünden harabeye dönen 7 bin tarihi binadan 3 bin 500'ünün yatırımcılar tarafından restore edilmesi etkili oluyor. Baştan aşağıya yenilenen bu binalardaki konutlar, genellikle stüdyo dairelere dönüştürülerek ya yüksek kira getirisi elde etmek ya da yeniden satışa çıkarılarak, kısa sürede büyük kar marjları yakalamak amaçlanıyor.

Başta İstiklal Caddesi olmak üzere Galata, Tarlabaşı, Cihangir gibi semtlerde bu getiri, 2 ile 4 kat arasında değişebiliyor. Beyoğlu'nda onarılan tarihi binaların getirisini gören yerli ve yabancı yatırımcıların restore ettirdiği bina sayısı da her geçen gün artıyor.

Yenileme fiyatları artırıyor
Beyoğlu'da son zamanlarda restore edilen veya yenilenen tarihi binalarda doluluk oranının arttığı, çevrelerinin geliştiği ve fiyatlarının yükseldiği gözleniyor. Gelişimini tamamlayamamış semt ve sokaklar da 150 bin YTL ile 200 bin YTL arasında değişen daire fiyatları, bazı bölgelerde 500 bin YTL'ye kadar çıkıyor. Deniz gören bazı semt ve binalarda bu rakamlar Boğaz hattı ile  rekabet edebiliyor. Yenilemesi tamamlanan yerlerde ise fiyatların daha da arttığı görülüyor. Fransız Sokağı çevresinde düzenlemeden önce 400 YTL olan 100 metrekarelik bir dairenin kira bedeli, restorasyon sonrasında 1200 YTL ile 1500 YTL'ye kadar ulaşıyor. 250 bin YTL'ye satılan bir binanın bedeli de restorasyon sonrasında 2 milyon YTL'yi bulabiliyıor. Dükkan kiraları ise 2 bin 500 YTL'den başlıyor. İstiklal Caddesi'nde dükkan kiraları 12 bin YTL ile 40 bin YTL arasında değişirken, bu dükkanlar 2 milyon dolar ile 5 milyon dolar arasında satışa sunuluyor. Cihangir'de ise metrekare fiyatları 3 bin dolardan başlıyor.

1990'dan itibaren hızlandı
1988'de Tarlabaşı Caddesi'nin genişletilmesiyle trafik sorununun çözülmesi ve 1990'da İstiklal Caddesi'nin yayalaştırılması, Beyoğlu'da binaların restorasyonunu hızlandırdı. 2003'te metro bağlantısının sağlanması ve 2004'te Fransız Sokağı gibi restorasyon çalışmaları Beyoğlu'nun canlanmasında önemli rol oynadı. Son zamanlar da ise, Beyoğlu Belediyesi bünyesinde kurulan KUDEB sayesinde tarihi binalar küçük tadilatlar için Anıtlar Kurulu'na gitmeden yenilenebiliyor. Beyoğlu Belediyesi, "Güzel Beyoğlu Projesi" ile başladığı kentsel tasarım çalışmalarına da devam ediyor.

7 bin binaya tebligat
"Güzel Beyoğlu Projesi" ile ilçede büyük bir değişim yaşandığını söyleyen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan bölgedeki yenileme çalışmaları ile ilgili şu bilgileri verdi: "Geçmişte çivi bile çakılamayan yerlerdeki onarımlar artık daha hızlı yapılabiliyor. Tamirat için süreç artık eskisi gibi uzun değil. Özellikle basit onarım ruhsatı mal sahiplerine süratle veriliyor. 7 bin binaya tamirat, tadilat, restorasyon için tebligat gitti. Bu binalardan 3 bin 500'ünün onarımları tamamlandı. Yeni yapılan binalar da projelere dahil oldu. Bütün yeni yapılan projelerin dış cephe planlamalarını belediyemiz yaptı. Böylece bölgemiz daha da güzelleşti."

Restorasyon Kasımpaşa ve Dolapdere'ye de sıçradı
CİDDİ bir restorasyon yarışının başladığını aktaran Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, şöyle konuştu: "Emlak fiyatları iyi restorasyon yapılan yerlerde birkaç katına çıktı. Bölgeye olan ilgiyle fiyat artışı da devam ediyor.

Güzelleşmeyle birlikte satın almalar, el değiştirmeler de hızlandı. Güzel Beyoğlu Projesi'nde mutfaklardan bina cephesine kadar her şeyde bir kalite olması için çabaladık. Eskiden İstiklal Caddesi'nden Galatasaray'a kadar olan hareketliliğin artık Tünel'e, Kuledibi'ne hatta daha aşağıya kadar yayıldığını görüyoruz. İstiklal Caddesi'nin ara sokaklarının tamamında canlılık sağlandı. Bu bölgedeki canlanma geniş bir daire ile etrafa yayıldı. Beyoğlu ilçesinde Kasımpaşa'da Dolapdere'de iyileşme trendi var."

Binanın yaşına bakılmıyor tarihi özellik isteniyor
BEYOĞLU'DA tarihi bina satın alanlar binanın yaşını önemsemiyor. Bu binalarda talep, binanın sağlamlığı, cumba gibi tarihi nitelikleri simgeleyen bazı özelliklerin bulunması, tavanın yüksek olması, konutta deniz manzarasının bulunması, binadaki diğer insanların sosyo-ekonomik yapısı, sanat atölyelerine yakınlık, çevredeki restore edilmiş bina sayısına kayıyor..

Meltem KARA/ Hürriyet Emlak


Geri Dön