Kent Haberleri

Beyoğlu'ndaki kaçak yapılar dijital ortamda tespit edilecek!

Beyoğlu Belediyesi, Beyoğlu'nun tamamını 3 boyutlu teknolojiyle dijital ortama aktardı ve kayıt altına aldı.

Çalışmalarına devam eden Beyoğlu Belediyesi İmar ve Bilgi İşlem Müdürlüğü tarafından ilçede yer alan 45 mahalle, bin 950 cadde ve sokak, 6 bin tarihi binayı içeren toplamda 25 bin binanın 3 boyutlu olarak dijital ortama aktarılması için düğmeye bastı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, çalışmalar kapsamında Beyoğlu'nda konuma dayalı 100 saatlik drone çekimiyle cadde ve sokaklarda 360 derece tekniğiyle toplamda 80 saatlik çekim yapıldı.

Tamamen yerli ve milli teknoloji kullanılarak bir ayda tamamlanan çalışmayla Beyoğlu'nın her bir metrekaresi 3 boyutlu teknolojiyle kayıt altına alındı ve tüm veriler dijital ortalama aktarıldı.

Kayıt altına alınan verilerle, Beyoğlu'ndaki mevcut kat aralığına göre bina sayıları da saptanıyor, Beyoğlu'ndaki bina sayısı net şekilde belirleniyor, şehircilik, planlama, imar, kentsel dönüşüm, park ve bahçeler, fen işleri faaliyetlerinde veri ve bilgiye dayalı akıllı şehircilik imkanları da kullanılıyor, yeni hayata geçirilecek olan projelerin ve binaların şehir siluetlerine etkisi analiz ediliyor ve tarihi ve kültürel değerleri korunuyor.

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Anadolu Ajansı muhabirine konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, teknolojinin her geçen gün geliştiğini ve belediyenin gelişen teknolojiye göre vatandaşlara hizmet verdiğini dile getirdi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından sonra hizmetlerin dijital ortamda verilmeye başlandığını dile getiren Haydar Ali Yıldız, "Bu kapsamda bütün Beyoğlu'nu drone ile 3 boyutlu çekerek kayıt altına aldık ve dijital ortama aktardık." diye konuştu.

Başkan Yıldız, dijital bir çağda, dijital bir çalışmayı tamamladıkları için mutlu olduklarını dile getirerek, şunları söyledi:

"Çalışmamızı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın 'Kentsel Yerleşim ve Gelişme Alanlarında 3 Boyutlu Topoğrafya ve Bina Modeli Oluşturma' projesiyle eş güdümlü yürüttük. Böyle bir çalışmayı bitiren ilk belediyeyiz. Çalışmamızı 3d.beyoglu.bel.tr/ adresinden yayınladık. 3 boyutlu Beyoğlu'na bilgisayarlarımızdan, tabletlerimizden veya telefonlarımızdan herhangi bir uygulama indirmeden erişebiliyoruz. Çalışmayla birlikte ilçedeki binaların bina kimlik kartı altyapısını oluşturduk. Bu sayede vatandaşlar bir binanın tüm özelliklerini bu sistemden ulaşabilecek. Uygulamayla bir deprem olduğunda hangi binanın, hangi özellikte olduğunu bileceğiz. Bu çalışma belediyenin kentsel dönüşüm çalışmalarına da analiz yapma imkanı sunuyor. Ayrıca Beyoğlu'nda 6 bine yakın tarihi bina var. Bu binaların tek tek kayıt altına alınması acısından elimizde artık önemli bir veri olacak."

- "Uygulamayla ilçedeki kaçak yapılar tespit edilecek"

Beyoğlu'nda yer alan tüm inşaat çalışmalarını uygulamayla takip edeceklerini dile getiren Haydar Ali Yıldız, "2021 yılında aynı çekimi tekrar yaptığımızda kaçak inşaat yapılarını otomatik tespit edeceğiz. Sistem bizi uyaracak ve belediye olarak incelemede bulunacağız." dedi.

Başkan Yıldız, uygulamada ilçedeki tüm binaları renklerle sanal olarak modellediklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Mesela kırmızı 5 katlı binaları, pembe 5 katın altındakileri, açık mavi renkliler de çok yüksek binaları ifade ediyor. Ayrıca yeşil olanlar ise üzerinde yapı olmayan daha çok park, bahçe, spor yapılabilecek alanları ifade ediyor. Biz bu çalışmayla uygun yerleri buradan tespit edip mahalle aralarına mahalle bahçesi olarak yapıyoruz."

 

Taksim Cami ramazanın son cuması ibadete açılıyor!