27 / 11 / 2024

Bezm-i Âlem Üniversitesi'ne 3 gayrimenkul

Bezm-i Âlem Üniversitesi'ne 3 gayrimenkul

Vakıf Üniversitesi kurulması için düğmeye basılan Bezm-i Alem'de oyun yeniden düzenleniyor




Bakanlar Kurulu tarafından imzalanan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderilen Bezm-i Alem Üniversitesi için İstanbul Hasdal'da 330 bin metrekare arsa tahsis edilecek. Hasdal Kışlası ile yapımı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki KİPTAŞ'ın yaptığı Finanskent projesine komşu olacak üniversite kampüsü için çalışmalar sürüyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yakından ilgilendiği üniversite halen faaliyeti devam eden Vakıf Gureba Hastanesi üzerine kurulacak. Tıp ve sağlık alanında uzmanlaşacak üniversitede; tıp, diş hekimliği ve eczacılık fakültesine ilave olarak sağlık meslek yüksek okulları ile hemşirelik bölümleri olacak. Toplam kontenjanı 10 bin öğrenci olarak plananlanan üniversitenin uzun yıllar kalitesini devam ettirebilmesi için 3 önemli gayrimenkul tahsisi gerçekleştirilecek.

Üniversite için Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden 330 bin metrekare arsa tahsisi yapılacak. Bu arsanın 100 bin metrekaresi üniversite kampüsü olarak kullanılacak. Geriye kalan 230 bin metrekare ise alışveriş, merkezi, ofis, residence ve otel olarak değerlendirilecek. Bu konuda  TOKİ  ve iştiraki Emlak Konut GYO'nun birikiminden faydalanılacak. Gerekirse İBB ve iştiraki KİPTAŞ'tan destek ve yardım alınacak. 230 bin metrekarelik arsa 49 veya 99 yıllığına kiralanacak. Buraya yapılacak projeden alınacak sabit ve ciro bazlı kira üniversitenin olacak.

İnşaatına 2010 yılında başlanması planlanan üniversite kampüsünün ilk etapta yapılacak hastane ve tıp fakültesinin 2012 yılı ortalarında bitirilmesi planlanıyor. Üniversitenin ilk öğrencilerini ise 2012-1013 öğretim yılında alması bekleniyor. Halen Vatan Caddesi üzerinde faaliyet gösteren Vakıf Gureba Hastanesi buraya taşınacak. Boşalan Vakıf Gureba Hastanesi ise özellikle Çapa Tıp Fakültesi'ne hizmet verecek şekilde otel ve residence'ye dönüştürülecek. Yaklaşık 20 bin metrekare arsaya inşa edilecek 60 bin metrekarelik kompleksten elde edilecek gelir üniversitenin eğitim kalitesinin yükseltilmesinde kullanılacak.

Bezm-i Alem Üniversitesi'ne Akaretler'de tahsis edilecek. Halen Serdar Bilgili tarafından işletilen Akaretler'den her yıl elde edilen gelir üniversitenin kasasına gidecek.

Başbakan'ın özel olarak ilgilendiği Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi'nde hangi birimler bulunacak?
1) Tıp fakültesi
2) Diş hekimliği fakültesi
3) Eczacılık fakültesi
4) Sağlık bilimleri fakültesi
5) Eğitim fakültesi
6) Sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu
7) Sağlık bilimleri enstitüsü
8) Adli bilimler enstitüsü
9) Eğitim bilimleri enstitüsü

3 vakfın birleşmesi
Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi; Bezm-i Alem Valide Sultan, Silahtar Abdullah Ağa ve Abdülhamit Sani vakıfları adına Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kurulacak. Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi tasfiye edilecek. Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi faaliyetlerini, bu tasarının yasalaşmasından itibaren en geç 6 ay içinde tamamlayacak.

Akaret Sıraevleri cami yapımı için gündeme gelmişti
Akaretler Sıraevleri projesinin temeli 1875 yılında Sultan Abdülaziz tarafından atılmıştı. Abdülaziz bugünkü Swissotel ve etrafındaki alana Süleyemaniye ve Sultan Ahmet camilerine benzer anıtsal bir cami yapmak istiyordu. "Tahttan inersem cami inşaatı yarım kalmasın" düşüncesiyle önce Osmanlı'nın ilk toplu konut uygulaması olan Akaret Evleri yaptırırak işe başlamıştı. Amaç Osmanlı'nın ilk toplu konut uygulaması olacak bu projeden elde edilecek "akar" ile cami inşaatını tamamlamaktı. Abdülaziz tahttan indirilmeden inşaat bitti. Fakat cami inşaatına başlanamadı.

Müstakil olarak kiralanan binaların kiracıları genelde İstanbul'da yaşayan yabancılar olmuştu. Osmanlı saray ressamlarından İtalyan Fausto Zonaro da resimlerini Sıraevler'de oluşturduğu atölyesinde yapmıştı. Dolmabahçe Sarayı'nı inşa eden Balyan Ailesi'nden Sarkis Balyan'ın mimarlığını yaptığı Sıraevler, sarayla aynı dönemde inşa edilmesine karşın, daha sade bir uslup taşır.
Osmanlı döneminde iki vakıf tarafından yönetilen Sıraevler, Cumhuriyet'le birlikte Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilmiş ve memurlar için lojman olarak kullanılmaya başlanmış. Sıraevler kamu kurum ve kuruluşlarına da tahsis edilmişti. Bir dönem semt postahanesi, polis karakolu, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü, CHP il merkezi ve İsmet İnönü İlkokulu da burada hizmet vermiş. Türkiye'nin ilk akıl ve ruh hastanesi de Gündüz Hastanesi adıyla burada açılmıştı.

Yıllar içinde 10 binlerce kişiye evsahipliği yapan tarihi binalar, sonunda bakımsızlıktan yıpranarak yer yer çökmüş. Sıraevler'in ıslahı için işletmesi, 1987'de Turgut Özal'ın Başbakanlığı döneminde Yap-İşlet-Devret modeli çerçevesinde Besim Tibuk'un sahibi olduğu Net Holding'e verildi. Bununla ilgili Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Net Holding'le yaptığı protokolde işkonusu sadece binaların restorasyonu olan olan bir şirketin yani Akarnet Konaklama Tesisleri Yatırım ve İşletme A.Ş.nin, kurulması kararlaştırıldı. Tibuk, 2003 yılında borçları nedeniyle Akarnet A.Ş.'yi Garanti Bankası'na sattı. 2005 yılına kadar altı apart ve 22 ofisin bulunduğu A Blok tamamen restore edildi. 2005'te Garanti Bankası işletmeyi Hayat Turizm A.Ş'ye satınca Sıraevler'in son durağı Beşiktaş'ın eski başkanı Serdar Bilgili oldu.

Herbiri 450 Metrekare
Akaretler Sıraevleri, 55 bin metrekaresi kapalı, 4 bin 500 metrekaresi açık alan olmak üzere toplam 59 bin 500 metrekarelik alanı kaplıyor. İkisi birbirine bağlı dört blok boyunca uzanan sıraevlerdeki konutlar arasında, çok ufak farklılıklar bulunuyor. Kimisinin bodrum katı da bulunan 3 katlı sıraevlerin taban alanları 145-150 metrekare olurken, her binanın ortalama kullanım alanı brüt, 450 metrekareyi buluyor. Orjinal plana göre, evlerin girişin üstündeki her iki katında iki büyük oda, banyo ve mutfak yer alıyor.

Tebernuş Kireçci/Milliyet


Geri Dön