Kent Haberleri

Biga'da 20 günde 150 deprem oldu, 'Yeni fay olabilir' dendi! Büyük Marmara depremini etkiler mi? 

ÇOMÜ DAUM Müdürü Prof. Dr. Tolga Bekler, Çanakkale Biga'da 4 Şubat'tan bu yana meydana gelen 150 deprem ile ilgili konuştu. Bekler, yeni fay olabileceğine dikkat çekti ve Marmara depremini tetikleyip tetiklemeyeceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çanakkale'nin Biga ilçesinde 4 Şubat tarihinden bu güne kadar 150'ye yakın mikro deprem olduğu belirlendi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Tolga Bekler, bölgedeki son durumla ilgili önemli açıklamalar yaptı ve bu hareketliliğin büyük bir depremin öncüsü olmadığına ancak yeni bir fayın ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. 

Prof. Dr. Bekler, bu tür deprem yoğunluklarının meydana gelmesinin normal olduğunun altını çizdi ve "Çok fazla bir deprem olduğunu söyleyemeyiz. Ancak yaklaşık 4 Şubat tarihinden bu güne 150 civarına yakın mikro deprem şeklinde belirttiğimiz küçük depremlerin bu bölgenin gerilme ortamına bağlı olarak oluştuğunu görüyoruz" diyerek, bunun büyük bir depremin veya farklı bir hareketliliğinin öncüsü ya da belirteci olduğununun söylenmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. 

DAUM Müdürü Prof. Dr. Tolga Bekler, o bölgede bölgenin aktif faylarına yakın ya da bu depremleri üretecek bir fay görülmediğinin altını çizdi. 

Konuya ilişkin açıklamasında "Zaman zaman bu gerilmelerin neticesinde bu küçük depremlerin meydana getirdiği yeni bir fayın ortaya çıktığını söylemek söz konusu olabilir. Daha detaylı yer bilimleri çalışmasıyla öğrenilebilecek olan bir durum. Bunu Doğu Anadolu'da, Batı Anadolu'nun farklı alanlarında da görüyoruz" ifadelerine yer veren Bekler, Biga'nın oldukça karmaşık olduğuna, Türkiye'deki tektonik yapılar içerisinde farklı tektonik rejimlerin geliştirdiği ciddi bir gerilme alanları oluşturan karmaşık bir bölge olduğuna dikkat çekti.

 

Prof. Dr. Bekler, Biga'daki deprem hareketliliğinin beklenen büyük Marmara Depremi'ne etkisi ile ilgili de konuştu ve "Bundan sonra İstanbul veya Marmara depremi değil; beklenen Anadolu depremi şeklinde ya da Anadolu depremleri şeklinde düşünmek istiyorum. Bunu Kahramanmaraş depreminde de yaşadık" diye konuştu. 

Bir depremin, bir başka depremle ilintisini ortaya çıkarabilecek fayların hareketliliğiyle doğrudan bir bağlantı söylemenin çok zor olduğunun altını çizen Bekler, "Çünkü çok küçük bir hareketlilik. Farklı nedenlerden ortaya çıkabiliyor. En önemli nedeni; burada oldukça boyu kısa, geometrisi oldukça dar bir alanda gelişen bir faylanmanın ortaya çıkardığı mikro depremler" dedi ve İstanbul ya da Marmara'yla alakalı bir yükleme, bir gerilmenin olmasının söz konusu olduğunu düşünmediğini vurguladı. 


 

Clio'dan bile ucuza satılan Citroen C3'te şimdi de 150 bin TL'ye 12 ay 0 faiz kampanyası başladı!

İstanbul'da bazı sitelerde aidatlar kiraları geçti! Siteler kötü yönetiliyor...

SGK uzmanından emekli maaşları ve bayram ikramiyesine zam müjdesi! Maaşlar ve ikramiyeler tam bu kadar olacak!