Genel

Bilge Özdemir: İstanbul'un yeni arka bahçeleri; İznik ve Ayvalık

Gebze-Orhangazi-İzmir otoyol projesi üzerinde yer alan İstanbul, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa illerinin çevresindeki illerin de sanayi ve ekonomisine büyük katkı sağlanacak ve bölgede yeni yatırımların önün&uu

 İSTANBUL’UN YENİ ARKA BAHÇELERİ; İZNİK  ve AYVALIK

Gebze-Orhangazi-İzmir ( İzmit Körfez Geçişi Dahil ) otoyol projesine yıllar sonra start verildi. 5 yılda tamamlanması ön görülen proje geçtiği güzergah üzerinde yer alan İstanbul, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa illerinin çevresindeki illerin de sanayi ve ekonomisine büyük katkı sağlanacak ve bölgede yeni yatırımların önünü açacaktır.

Ben bu oluşumla; İznik ve Ayvalık ‘ın İstanbul için büyük önem kazanacağını ön görüyor ve erişim kolaylığı ile İstanbul’un gelecekteki arka bahçeleri olmasını bekliyorum. Bu alanların bugünden yarın planlarını yapmasını öneriyorum.

İznik: Bursa ve Yalova’ya yakınlığı ile  körfez otobanı  İstanbul  İznik arasını 1.5 saate seviyelerine indirecektir. Bu gelişme ile doğal yaşam içinde  “ yerleşim ve turizmin “ yeni adresi  İstanbul’lular için İznik olacaktır. 

Marmara Bölgesi’nin Güney Marmara Bölümü’nde, en büyük, Türkiye’nin ise beşinci büyük doğal tatlı su gölü olan İznik Gölü bu bölgededir. 1648 yılında İznik’e gelen Evliya Çelebi seyahatnamesi’nde “ Beşinci iklimin yaşandığı yer “ olarak  “ su ve hava ” nın güzelliğinden söz etmiştir.
İznik, kendine özgü iklimi ve  bereketli toprakları ile bölgenin  sebze, meyve ambarı olacaktır. İznik gölü; yüzmeden optimiste kadar her türlü su sporu olanağı sunarken; vadiler tadına doyulmayan doğa güzellikleri eşliğinde tracking yapma imkanı sunacaktır.
Birde bunlara;  İznik’in 4 imparatorluğa başkentlik, 3 medeniyete ev sahipliği etme  ve Hıristiyan alemindeki dini rolu eklendiğinde İznik  uluslar arası boyut da hak ettiği yeri alacaktır.
Ayvalık : İstanbul’ un yeni yazlık bölgesini Ayvalık olarak öngörüyorum. Erişim kolaylığı ile Ayvalık, İstanbullular için özellikle yaz dönemlerinde hafta sonlarını geçirecekleri yer olacaktır.
Kiliseleri, Camileri, Manastırları, Ayvalık sokaklarını oluşturan Taş Evleri, Adaları, Koyları ile farklı bir dünya olan AyvalıkTaş Kahvesi, Cennet Tepesi, Türkiye'nin ilk boğaz köprüsü, sualtı güzellikleri, deniz ürünleri, tostu, zeytini, zeytinyağı ile de sembolik bir kenttir.
Otoyol fırsatı;  bu bölgelerde şimdiden etkin adımların atılmasını gerektirmektedir. Atılacak bu adımlar beklentileri daha da olumlu hale getirebilecektir.
Değişim; öncelikli olarak bu bölgelerde “ arsa & arazi “ fiyatlarına yansıyacaktır. Ancak bu bölgeler 5 yıl sonrasının rollerine bugünden hazırlanmalıdır. Alt yapılarını ve şehirlerini bugünden planlamalıdırlar. Aksi takdirde çarpık ve düzensiz yapılaşmadan gelecekte bu bölgelerde nasibini alabilecektir.
Bilge Özdemir