03 / 10 / 2024

Bilim dünyası uzay tarlası projesini konuşuyor

Bilim dünyası uzay tarlası projesini konuşuyor

Çok sayıda gazete internet sitesi ile televizyon kanalında yer bulan haberde Türk bilim adamı Murat Kaçıra’nın da içinde yardımcı araştırmacı olarak görev yaptığı çalışmalarından övgüyle sözedildi




 Doç. Murat Kaçıra’nın da içinde olduğu “Uzay tarlası” projesi bilim dünyasında yankı buldu.

Dün manşetten duyurduğumuz “Uzayda tarla” haberi bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı. Çok sayıda gazete internet sitesi ile televizyon kanalında yer bulan haberde Türk bilim adamı Murat Kaçıra’nın da içinde yardımcı araştırmacı olarak görev yaptığı çalışmalarından övgüyle sözedildi.

PRESTİJLİ DERGİLERDE HABER OLDU

Lunar Serası Projesi National Geographics, Arizona TV ve gazeteleri, Science Magazine, Popular Science Magazine etc gibi saygın yayın organlarında geniş ilgi uyandırdı. Kaçıra ve Uzay Serası Projesi ekibinde yer alan bilim adamlarının geliştirdiği yöntem günümüzdeki topraksız tarım yöntemini (Hydroponics) kullanmakta.

PROJENİN AMACI

NASA’nın Küresel Keşif Stratejisi (GES) ve küresel olarak koordine edilmiş uzay araştırmaları vizyonu; Ay, Mars ve diğer astroidleri insan varlığının devam ettirebileceği hedef yerler olarak göstermektedir. Bioregeneratif Yaşam Destek Sistemleri (BLSS) uzayda insan varlığını sürdürme problemine önemli bir çözüm temsil eder. Astronotlar için sürekli bir vejetaryen diyet sürdürmek için, bitkiye dayalı Bioregeneratif Yaşam Destek Sistemleri mürettebat için gerekli olan havanın yeniden canlandırılması, su geri dönüşümü, atık geri kazanımı ve gıda üretimi sağlamak için bitkileri ve bitkisel üretimi kullanmaktadır.

Bioregeneratif Yaşam Destek Sistemleri, farklı kurumlar ve özellikle uluslararası uzay ajansları tarafından otuz seneyi aşan bir süredir çalışmaktadır. NASA uzmanları mürettebatın toplam kalori ihtiyacının % 50’sinin bitkiler tarafından sağlanması ile hava, su ve atık geri kazanımının yüzde 100 oranında elde edilmesinin mümkün olabileceğini ifade etmektedir. Lunar Serası sistemi hayatın sürdürülebilmesi için gerekli olan gıda, temiz su ve oksijenin geri dönüşümlü bir sistem içerisinde elde edilmesini sağlamaktadır. Bu sistemde kullanılmakta olan bitkisel üretim teknolojileri dünyada şu anda kullanılmakta olan topraksız kültür birkisel üretim teknolojilerini, iklimlendirme ve havalandırma sistemlerini kulanmakta ve entegre etmektedir. Bu sistem yercekimsiz ortamda kullanım için tasarlanmamıştır.

LUNAR PROJESİNDE KİMLER VAR

Bioregenerative Yaşam Destek Sistemi için Lunar Sera Prototipi Projesi, NASA Ralph Steckler Uzay Kolonizasyon Araştırma ve Teknoloji Geliştirme Programı tarafından desteklenmekte ve Arizona Üniversitesi Arizona Uzay Grant Konsorsiyumu (AZSGC) (http://spacegrant. arizona.edu/) aracılığıyla yönetilmektedir. Dr. Michael J. Drake AZSGC’nin direktörü ve Susan Brew ise programın yöneticisidir.

Dr. Gene Giacomelli: Proje lideri ve bütün faaliyetlerden ve bütçe kullanımından sorumlu otorite ve baş teknik araştırmacıdır. Görevleri arasında bitki büyüme ve analiz aşamasında rehberlik sağlamak, düzenli çalışma toplantıları yapmak ve proje raporları hazırlamak gelmektedir.

Dr. Roberto Furfaro: Arizona Üniversitesi’nde Sistem ve Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak görev yapmaktadır ve bu projede yardımcı araştırmacıdır. Dr. Furfaro, bitki örtüsü, uzaktan algılama ve uzay sistemleri mimarisi üzerinde çalışan multi-disipliner bir havacılık ve uzay mühendisidir.

Dr. Murat Kaçıra: Arizona Üniversitesi’nde Tarım ve Biyosistem Mühendisliği Bölümü’nde doçent olarak görev yapmakta ve bu projede yardımcı araştırmacıdır. Dr. Kaçıra, bilgisayarla görme güdümlü bitki sağlığı, büyüme ve gelişmesi izlemi sistemleri tasarımı ve geliştirilmesi; sera havalandırma optimizasyonu için hesaplamalı akışkanlar dinamiği kullanımı; yapay görme ve görüntü işleme teknikleri; kontrollü ortamda bitki üretim sistemlerinde hesaplamalı akışkanlar dinamiği uygulamaları konularında deneyimli bir ziraat mühendisidir.

Phil Sadler: Projede danışman olarak görev yapmakta ve Sadler Makina Firmasının sahibidir.

Lane Patterson: Arizona Üniversitesi Tarım ve Biyosistem Mühendisliği Bölümü’nde yüksek lisans oğrencisidir ve Lunar Serasi Laboratuvarı yöneticisidir.

Brandon Parham: Şu anki laboratuvar asistanıdır ve lunar serasının günlük faaliyetlerinde destek vermektedir.

Monica Garcia-Teruel: Önceki laboratuvar asistanıdır ve ve lunar serasının günlük faaliyetlerinde 2010 yılı içinde destek vermiştir.
türkiye Gazetesi


Geri Dön