Bin değil 2 bin değil 3 bin değil yüz binlerce TL kayıp olabilir! Hemen E devlet'i açın
İş hayatının en önemli unsurlarından biri olarak SGK görülüyor. Fakat iş verenler bazen çalışanlarının sigortalarını düzenli ödemiyor. Bunun için e devletten düzenli kontrol yapılması gerekiyor. SGK'ya düzenli olarak yatırılan primler, vatandaşların emekli olup olmamaları noktasında da önemli bir ağırlık taşıyor
Türkiye'de iş hayatının en önemli unsurlarından biri Sosyal Güvenlik Kurumu geliyor. SGK'ya düzenli olarak yatırılan primler, vatandaşların emekli olup olmamaları noktasında da önemli bir ağırlık taşıyor. Fakat bazen işverenler, işçilerinin SGK primlerini tam olarak yatırmıyor işte burada da ciddi bir eksik çıkıyor. Bu eksiklikler ise e devletten kontrol edilebiliyor.
Sigortalı çalışan herkesi yakından ilgilendiren önemli bir gelime yaşandı. Hangi meslekte çalışırsanız çalışın, sigortanız varsa bu durum sizi çok yakından kapsıyor! Vatandaşlar çalıştıkları iş ne olursa olsun, işveren tarafından sigortaları yatırılmak zorunda. Ancak çalışanlar düzenli olarak kontrol etmezlerse, hizmet durumundaki eksiklikleri göremeyebiliyor. Hizmet dökümündeki prim eksikliği ise emekli maaşlarının düşüklüğüne kadar gidebiliyor.
Emekli olmak isteyen bir vatandaş, yıllarca çalıştığı mesleğinde ter döküyor. Özel sektör içerisinde çalışan vatandaşların da bu kapsamda düzenli olarak hizmet dökümlerini kontrol etmeleri gerekiyor. Primlerin eksik yatırılması çalışanların emekli maaşlarını da olumsuz olarak etkiliyor.
Eğer çalışanlar böyle bir durumla karşılaşırsa, hemen banka üzerinden yapılan ödemelerle davasını açabilir.
Vatandaşlar e-Devlet’e TC kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak hizmet dökümlerini görebilir. Ekranda sigortalı olarak işe giriş, çıkış, sigortalı gün sayısı, çalışan şirket bilgileri, çalışılan pozisyon ve yapılan prim ödemesi gibi pek çok bilgiyi anında görebilirsiniz.
Bunun dışında SGK kontrollerinde işçinin prime esas kazancı bir önceki aya göre yüzde 20 oranında azalma olursa bunu mesaj olarak işçiye gönderiyor. İşveren gönderilen bildirimde de bir hata varsa düzeltilmesini istiyor.
EN DÜŞÜK PRİMLE EMEKLİLİK ŞARTLARI NEDİR?
Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan 4/a (SSK) kapsamındaki sigortalılar, en az 3600 prim gününü tamamlamış olmaları şartıyla emekli olabilirler. Bu şekilde emeklilik hakkında ayrıntılı bilgi ve aranan yaş şartları için 15 Yıl – 3600 Günle Emekli Olma Şartları, 15 Yıl 3600 Günle Emeklilikte Yaş Şartı 58 – 60 Oldu başlıklı yazılara bakılabilir. 2925 sayılı Kanun kapsamındaki Tarım SSK Sigortalıları da aynı şekilde (yaş şartı hariç) en az 15 yıl sigortalılık süresi ve en 3600 prim gününü tamamlamış olmaları şartıyla emekli olabilirler.
• Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihi aralığında olan (söz konusu tarihler dahil) 4/a (SSK) kapsamındaki sigortalılar, sigorta başlangıç tarihinden itibaren en az 25 yıl geçmiş olması ve en az 4500 prim gününü tamamlamış olmaları, ayrıca kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını da doldurmuş olmaları şartıyla emekli olabilirler.
• Sigorta başlangıcı 1 Mayıs 2008 tarihi veya sonrasında olan 4/a kapsamındaki sigortalılar ise en az 5400 prim gününü tamamlamış olmaları, kadın ise en az 61, erkek ise en az 63 yaşını da doldurmuş olmaları şartıyla emekli olabilirler. Eğer herhangi bir kanun değişikliği olmazsa; emekliliği 31 Aralık 2035 tarihinden sonrasına kalacak olanlar için emeklilik yaşı kademeli olarak yükselecek ve 65 yaşına kadar çıkacaktır. (Bkz. Emeklilik Yaşı Ne Zaman 65 Olacak ?)
4/b (Bağ-Kur) Sigortalılarına Tanınan En Düşük Prim Günüyle (Hizmet Süresiyle) Emeklilik Şartları
Sigorta başlangıcı ne zaman olursa olsun fark etmez, 4/b (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalılara tanınan en düşük hizmet süresiyle emeklilik imkanı 5400 prim günü (15 tam yıl) ile emeklilik imkanıdır. Bu şekilde emeklikte sigortalılık başlangıcına göre sadece aranan emeklilik yaş şartı değişmektedir. Sigorta başlangıcı 1 Mayıs 2008 tarihi veya sonrasında olup, emekliliği 31 Aralık 2035 tarihinden sonrasına kalacak olanlar için emeklilik yaşının kademeli olarak 65 yaşına kadar çıkması bunlar için de geçerlidir.