24 / 12 / 2024

Bin Ladin Ailesi, Boğaz'ın incisi Cemil Molla Köşkü'ne talip

Bin Ladin Ailesi, Boğaz'ın incisi Cemil Molla Köşkü'ne talip

Mesa'nın İstanbul ofisi olarak kullandığı Kuzguncuk'taki Cemil Molla Köşkü'ne S. Arabistan'ın en önemli inşaatçısı Bin Ladin Grubu'nun talip olduğu öğrenildi



"Yıl 1886. Şeyhülislam Cemil Molla, Kuzguncuk sırtlarına konduracağı, incelmiş bir zevkin ürünü ve farklılığın simgesi olmasını düşlediği köşkü yaptırmak için ümidini kesmek üzereyken İtalyan asıllı mimar Sinyor Alberti'ye rastladı. ...Osmanlı döneminde Diyanet İşleri Başkanlığı, (Bab-ı Meşihat), şeyhülislamlık ve Adliye nazırlığı görevini sürdüren, Sultan Abdülhamit'in gözdesi ve satranç arkadaşı olan Cemil Molla, 5 yıl süren çalışma sonrasında Yıldız Sarayı gibi dizel motorla aydınlatılan ve kaloriferle ısıtılan ilk elektrikli ve kaloriferli ev sıfatlarının da sahibi oldu Cemil Molla Köşkü. İlk telefonlu ev sıfatını da ilerleyen dönemlerde buna ekledi."

2004'TE RESTORE EDİLDİ
Tam 100 yıl sonra, 1986 yılında köşkü harap halinden kurtaracak olan Mesa Yapı'nın çıkardığı kitabın girişinde Üryanizade Şeyhülislam Cemil Molla Köşkü bu cümlelerle anlatılıyor. 2004-2005 yılında yapılan restorasyon sonrasında Boğaz'a tekrar kazandırılan Köşk'le ilgili şu sıralar oldukça ilginç bilgiler dolaşıyor. Edinilen bilgilere göre Cemil Molla Köşkü'ne Suudi işadamları talip.
Şirket yetkilileri görüşmeyi doğrulayıp teklifin geldiğini belirtirken kararın henüz verilmediğini belirtiyor. "Teklifleri değerlendiriliyor" diyen şirket yetkilisi ayrıntılı bilginin şu anda verilecek olgunlukta olmadığını kaydediyor.
Bizim edindiğimiz bilgiler Mesa Mesken, çıkan yasa nedeniyle inşaata başlayamadığı Kuzguncuk'taki Köşk ve arazi için Suudi Arabistan'ın en büyük şirketlerinin sahibi Usame Bin Ladin'in kardeşi Bakr bin Ladin ve Tarık bin Ladin ile pazarlıkta.
Ladin Ailesi'nin araziye tünel gibi alttan girip hem konaklama hem de kongre tesisi yapmak istediği belirtiliyor. Ancak bu konuda daha önce girişimleri olduğu bilinen Mesa, araziye çivi bile çakılamadığı için eli boş dönmüş ve yatırımdan vazgeçip planlarını rafa kaldırmıştı.

MESA'NIN İSTANBUL OFİSİ OLARAK HİZMET VERİYOR
MESA İnşaat, İstanbul Kuzguncuk'taki, Abdülhamit döneminin gayriresmi kültür ve sanat merkezi olarak bilinen Üryanizade Şeyhülislam Cemil Molla Köşkü'nü 1986 yılında satın aldı. Köşkü satın aldıktan sonra restore edip çevresine de uygun koşullarda konut, kültür merkezi yapma planları olan Mesa, inşaat yapılamaz engeline takıldı. Bunun üzerine firma 2004 - 2005'te köşkü restore etti ve İstanbul ofisi olarak kullanmaya başladı.

43 DÖNÜMLÜK ARAZİ PADİŞAH'IN SEVGİ NİŞANESİ
KÖŞKÜN olduğu 43 dönümlük arazi Cemil Molla'nın şeyhülislam olan dedesine padişah tarafından 'küçük bir sevgi nişanesi' olarak hediye edilmiş. Bugün Türkiye'nin en görkemli yerlerinden biri olan Köşk'ün 16 oda ve iki salonunun her biri Boğaz'ı görüyor. Köşkün üst katında bir de 25 metrekarelik cihannüma odası (dört yönden de görünüme açık oda) ile benzerlerinden ayrılan köşk 677 metrekarelik bir alanda bulunuyor.
Sabah


Geri Dön