Bina ortak karar protokolü nasıl yapılır?
Kentsel dönüşümde yıkılan bir evin yeniden nasıl ve kim tarafından yapılacağı; hangi dairede kimin oturacağının tespitinin yapılması gerekiyor. Peki, bina ortak karar protokolü nasıl yapılır?
Bina ortak karar protokolü nasıl yapılır?
Kentsel dönüşümde riskli alanlarda yer alan riskli binalar yıkılarak yerine yeni binalar inşa ediliyor. Bu süreçte arsa sahibi yeni bina yapılmasına karar verebildiği gibi, arsanın olduğu gibi satılmasını da isteyebiliyor.
Bu arsaya yeniden bir yapının yaptırılmasına karar verilmesi durumunda; evin nasıl ve kim tarafından yapılacağı; hangi dairede kimin oturacağının tespitinin yapılması gerekiyor.
Bu noktada binada "bina ortak karar protokolü" nün hazırlanıyor. Peki, bina ortak karar protokolü nedir? Bina ortak karar protokolü nasıl yapılır?
Bina ortak karar protokolü kapsamında arsanın hangi koşullarda ve hangi dağılımda yaptırılacağı belirtiliyor.
Ayrıca, yapının kime yaptırılacağı, nasıl bir yapı yaptırılacağına ilişkin hususlar da bu ortak karar protokolünde belirleniyor.
Örneğin yapı yıkılmadan önce 2. katta 4 numaralı dairede oturan bir kimsenin yeni yapılacak yapıda yine aynı kat ve dairede oturabileceği de belirtiliyor.
Bina ortak karar protokolü binadaki kat malikleri tarafından arsadaki hisse oranları da göz önüne alınarak 2/3 oranında bir çoğunlukla karara bağlanıyor.
Bu karar alındıktan sonra ise protokolün mutlaka bakanlığa onaylatılıyor.
Kentsel dönüşüm yıkım kararı nasıl alınır?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com