Kentsel dönüşüm bina ortak karar protokolü nedir?
Bir binanın kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli olarak ilan edilmesi halinde, yapı yıkılıyor. Peki, kentsel dönüşüm bina ortak karar protokolü nedir?
Kentsel dönüşüm bina ortak karar protokolü nedir?
Çarpık yerleşim ve riskli binalardan oluşan, altyapısı yetersiz bölgelerin, afet ve deprem risklerine karşı hızlı bir şekilde, halkın ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde kentsel planlama ilkelerine uygun olarak yenilenmesine kentsel dönüşüm deniyor.
Bir yapının kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli olarak ilan edilmesi halinde, yapı yıkılarak yok ediliyor. Bu durumda söz konusu arsa sahibinin ne yapacağına karar vermesi gerekiyor. Seçenekler arasında arsanın olduğu gibi satılması veya yerine bina yaptırılması yer alıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onay yazısının tebliğinden sonra, kat maliklerinin arsa paylarının oranına göre en az 2/3 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerine onaylatılması gerekiyor.
Alınan kararlar, protokolü imzalamayan ya da toplantıya katılamayan hisse sahiplerine, 15 günlük süre içinde alınan karara uymamaları halinde Sermaye Piyasası Kurulunun lisanslı değerleme kuruluşundan alınan raporda yazan değer üzerinden hisselerinin açık artırma ile diğer hissedarlara ihale yolu ile satılacağının, alıcı olmaması durumunda hisselerinin kamulaştırılacağının noter kanalı ile tebliğ edilmesi gerekiyor.
İleride oluşabilecek riskleri ortadan kaldırmak için bina ortak karar protokolü mutlaka bu konunun uzmanları tarafından işin en başından itibaren dikkatli bir şekilde hazırlanması ve hisse sahiplerine de detaylı olarak anlatılması önem teşkil ediyor.
Kentsel dönüşümde başvuru nasıl yapılır?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com