Kentsel dönüşümde bina ortak karar protokolü!
Kentsel dönüşümde bina ortak karar protokolü nedir? Bina ortak karar protokolünde hangi maddelere yer veriliyor? Bina ortak karar protokolü nasıl karara bağlanıyor? İşte sorularınızın yanıtı...
Kentsel dönüşümde bina ortak karar protokolü!
Kentteki sorunlu alanların belirlenip, sağlıklı ve de yaşanılabilir hale getirilmesi amacı ile yeniden yapma veya sağlıklı hale getirmek için uygulama yapılıyor. Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan bu çalışmalar ile kentin dokusunu bozan sorunlar gideriliyor.
Riskli alan;
Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alan olarak tanımlanıyor.
Bina ortak karar protokolü, bu noktada ortaya çıkıyor. Kentsel dönüşüm uygulamaları dahilinde riskli yapı olarak belirlenen yapıların yıkım kararının çıkması sonucunda; arsa sahibinin vereceği karar bina ortak karar protokolünde belirtiliyor. Peki kentsel dönüşümde bina ortak karar protokolü nedir?
Bina ortak karar protokolü kentsel dönüşüm..
Riskli yapının yıkıldığı arsada tekrar bir yapı yaptırılması kararının verilmesi durumunda, bina ortak karar protokolünün hazırlanması gerekiyor. Bu protokol ile binanın kime, hangi koşullarda ve hangi dağılımda yaptırılacağı belirtiliyor.
Ayrıca; yapı yıkılmadan önce 4. katta 7 numaralı dairede oturan bir kimsenin yeni yapılacak yapıda da yine aynı kat ve dairede oturabilmesi için bu durumun bina ortak karar protokolünde belirtilmesi gerekiyor.
Bina ortak karar protokolü binadaki kat malikleri tarafından arsadaki hisse oranları da göz önüne alınarak 2/3 oranında bir çoğunlukla karara bağlanıyor. Karar alındıktan sonra ise protokolün mutlaka bakanlığa onaylatılması gerekiyor.