Kent Haberleri

Bina ruhsatlarında yeni dönem başlıyor! 1 Ocak'tan itibaren resmen değişecek! 

Binalarda yenilenebilir enerji zorunluluğu 1 Ocak tarihinde resmen başlıyor. 1 Ocak 2023'ten itibaren bu koşullara göre hazırlanmayan binalar için ruhsat düzenlenemeyecek. İşte ayrıntılar...  Düzenleme, Türkiye'nin beyan ettiği "2053 net sıfır emisyon binalar" hedefi çerçevesinde Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği değişikliği ile hazırlandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan yönetmelik değişikliğiyle normal binalara göre enerji verimliliği daha fazla olan ve kullandığı enerjinin belirli bir bölümünü yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden "Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar" konseptine geçiş, aşamalı olarak 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla zorunlu hale geliyor. 

Düzenleme, Türkiye'nin beyan ettiği "2053 net sıfır emisyon binalar" hedefi çerçevesinde Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği değişikliği ile hazırlandı.

Sayılı gün kalmasıyla beraber, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren binalardaki yenilebilir enerji zorunluluğu ile ilgili detaylar merak edilmeye başlandı. 

İşte ayrıntılar...

Bu kapsamda, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareyi aşan tüm binalar enerji performans sınıfı en az "B" olacak şekilde yapılacak. Ekonomimcom'da yer alan habere göre; aynı zamanda, bu binaların, kullandığı enerjinin en az yüzde 5'ini güneş enerjisi paneli, rüzgar enerjisi, ısı pompası gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ediyor olması da zorunlu olacak. 

Pencerelerin ısı yalıtım değerlerinde iyileştirme

Bu yapıların hala "C" olan asgari enerji performansının "B"ye çıkarılması ile ısı yalıtımında kullanılan yalıtım malzemesi kalınlıklarında da en az 2 santimetre yükseliş olması gerekiyor. 

Bu çerçevede asgari ısı yalıtım malzemesi kalınlıkları İstanbul'da 5 santimetreden 7-8 santimetreye, Ankara'da ise 6 santimetreden 8-9 santimetreye yükselecek. 

Böylece binaların, ısıl konfor şartları bozulmadan ortalama yüzde 25 daha az enerji tüketmelerine imkan sunulacak.

Enerji ithalatı faturasında yıllık 10 milyar TL azalma öngörülüyor 

Yapılan düzenleme gereği, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren projeleri buna göre hazırlanmayan binalar için ruhsat düzenlenemeyecek. 

1 Ocak 2025 tarihinden itibaren 2 bin metrekare üzeri bütün binalar için yaygınlaştırılması ve kullanılan enerjinin en az yüzde 10'unun yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlaması zorunluluğu da geldi. 

Yapıların 2023 yılından sonra bu koşulara uygun inşa edilmesiyle Türkiye'nin enerji ithalatı faturasında yıllık 10 milyar Türk Lirası azalma olması, 2025 yılından itibaren ise yıllık düşüşün 15 milyar TL'ye ulaşması planlanıyor. 

Milyonlarca kişi, bulundukları şehirden başka bir ile neden göç etti?

Çiftçiler dikkat! Gübreye yüzde 13 indirim müjdesi! Duyanın gözleri fal taşı gibi açıldı! Nisan'a kadar zam da yok!

A101'de 1 kg çay 62 TL, fındık 21 TL, sucuk 46 TL, peynir 72 TL! A101 online kataloğu 28 Aralık 2022 fiyat listesi

1.100 TL'ye yükselen gram altın tepetaklak oldu! Görenlerin gözleri yuvalarından fırladı! Ters köşe! Çabuk bakın!