04 / 05 / 2024

Bina tamamlama sigortası nasıl işleyecek?

Bina tamamlama sigortası nasıl işleyecek?

Maketten konut satışı olarak da bilinen, ön ödemeli konut satışında sigorta zorunluluğu geçen hafta resmen başladı. Konutzede dönemini kapatacak uygulamada sigorta nasıl işleyecek? İşte ayrıntılar...



Maketten konut satışı olarak da bilinen, ön ödemeli konut satışında sigorta zorunluluğu geçen hafta resmen başladı.


Geçtiğimiz yıllarda mali sıkıntıya düşerek, arka arkaya iflas eden inşaat şirketleri nedeniyle binlerce kişi mağdur olunca, 2013 yılının sonunda uygulamaya giren yeni Tüketici Kanunu’na, ön ödemeli konut satışları için bina tamamlama sigortası adı altında zorunlu sigorta maddesi eklenmişti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 2014’ün Mayıs ayında, bina tamamlama sigortasının detaylarını açıklamasına rağmen sigortanın uygulanabilmesi için Hazine’nin genel şartları belirlemesi bekleniyordu. Geçen hafta ise Hazine, sigortanın genel şartlarını yayınladı ve böylece konutzede dönemini kapatacak bina tamamlama sigortası resmen başlamış oldu.


Bina tamamlama sigortası nasıl işleyecek?


- İnşaat şirketi, maketten konut satışına başlamadan önce zorunlu olarak bina tamamlama sigortası yaptıracak. 


- Sigorta, inşaat şirketinin iflasını ya da projede belirtilen süre içinde konutu tüketiciye teslim edilememe risklerini kapsayacak. 


- Riskin gerçekleşmesi halinde sigorta şirketi, tüketicinin konut için yaptığı peşinat ve taksitler dahil tüm ödemeleri yasal faizi ile birlikte ödeyecek.


- İnşaat şirketinin projeye aykırı hareket etmesi ile kamu kurumlarının herhangi bir nedenden projeyi durdurması sigorta kapsamının dışında tutuldu. 


- Sigortanın primlerini inşaat şirketi ödeyecek ve primler sigorta şirketleri tarafından serbestçe belirlenecek. 



Hürriyet





Geri Dön