24 / 12 / 2024

Bina vergisi 2013!

Bina vergisi 2013!

Yapıldığı madde ne olursa olsun, gerek karada gerek su üzerindeki sabit inşaatın hepsi, bina vergisi 2013 kapsamına giriyor. Bina vergisi ile ilgili esaslar bina vergisi kanununda yer alıyor...



Bina vergisi 2013!

Türkiye sınırları içinde bulunan binalar bu kanun hükümlerine göre Bina Vergisine tabi tutuluyor.  Bina vergisi kanununda bina tabiri, yapıldığı madde ne olursa olsun, gerek karada gerek su üzerindeki sabit inşaatın hepsini kapsar.


Söz konusu kanunun uygulanmasında Vergi Usul Kanununda yazılı bina mütemmimleri de bina ile birlikte nazara alınır.

Yüzer havuzlar, sair yüzer yapılar, çadırlar ve nakil vasıtalarına takılıp çekilebilen seyyar evler ve benzerleri bina sayılmaz.


Bina vergisi mükellefi

Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder. Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Bina vergisi muafiyeti

İlk olarak 200 metrekareyi geçmeyecek tek eve sahip, ve ayriyeten yazlık eve sahip olmama şartı aranıyor. Bu şarta uygun olan aşağıdaki özelliklere sahip gayrimenkul sahipleri emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor.

- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler


Bina vergisi oranları:

Normal Yörelerde:

Meskenlerde      Binde 1

Diğer Binalarda Binde 2

Arazilerde Binde 1

Arsalarda Binde 3


Belediye sınırları ve Mücavir alanlarda:

Meskenlerde      Binde 2

Diğer Binalarda Binde 4

Arazilerde Binde 2

Arsalarda Binde 6


Bina vergisi ödemeleri iki eşit taksit halinde yapılabiliyor. Vergi ödemeleri gayrimenkullerin bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Ancak, gayrimenkulün bir başka şehirde olması halinde vergi ödemesi tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.



Bina vergisi kanunu!
Emlak vergisi 2. taksiti ne zaman ödenir?



Geri Dön