Genel

Bina yalıtımı havayı kirletiyor!

Braungart, Philips gibi bazı markaların geri dönüşen ürünleri tercih etmeye başladığını belirterek yüzlerce toksik taşıyan halıların da bazı markalar tarafından geri dönüşümlü olarak üretilmeye başlandığın

Geçmişte protesto için gerektiğinde ağaçta yaşamış gerektiğinde ise kirli kimyasal tesis bacalarına tırmanmış olan eski Greenpeace eylemcisi Micheal Braungart, Almanya'da kimya departmanında endüstriyel üretim tekniklerinin kimyasal süreçlerini araştırmaya başladı ve ardından Greenpeace International'da kimya bölümünün oluşumuna öncülük etti. 19S5 yılında Hannover Üniversitesinde Kimya üzerine doktorasını tamamladıktan sonra ise Greenpeace  1 kimya bölümü liderliğini üstlendi.


Hammaddeleri yeniden kullanılabilen ürünler üreterek geri dönüşümü ileri dönüşüme taşımayı hedefleyen "Beşikten Beşiğe" (Cradle to Cradle C2C)tasarımını geliştiren Prof. Dr. Michael Braungart, evlerimizdeki televizyonlann, elektrik süpürgelerinin de yüzlerce tehlikeli kimyasal taşıdığına dikkat çekiyor. Evimizdeki elektronik ürünleri tüketmediğimizi kullandığımızı vurgulayan Braungart, doğru malzeme kullanılarak üretilen bu cihazların işlevini yitirdikten sonra da firmalar tarafından toplanarak yeniden üretime sokulabildiğini söylüyor.

Çevre için daha az değil tamamen zararsız üretim sistemi "Beşikten Beşiğe" tasarımını anlatmak üzere istanbul'a gelen eski bir Greenpeace eylemcisi Alman kimya mühendisi Michael Braungart, Vakko'nun Nakkaştepe'deki oditoryumunda 13 Aralık günü bir konferans verdi. Braungart, daha az karbon ayak izi bırakmak, daha az tüketmek üzerine kurulu anlayışın sadece tahribatı geciktirdiğini dünyayı mezarlığa döndürdüğünü söylüyor. Yılda 12 milyon ton plastiğin okyanuslara atıldığını, bir bebeğin yılda 5 bin adet bebek bezi kullandığını anlatarak "Bebek bezi atıklarını yüzde 10-15'ini azaltsak ne olacak Hedefimizim sıfıra ulaşmak olmalı. Su kullanımını azaltın, otelde havluları hergün değiştirmeyin demek insanları meşgul ediyor, birgey yapmış gibi görünmeyi sağlıyor sadece" diyor

Bina yalıtımı havayı kirletiyor

Karbon ayak izini azaltmak için binalara yapılan yalıtıma farklı bir açıdan yaklaşan Braungart şunları söylüyor: "Bina için hava kalitesi, dışarıya göre daha kötü. Yalıtım, içerideki hava kalitesini düşürüyor. Ayrıca, evdeki eşyalara da dikkat etmek gerek. 1 dolara Ünal edilip 20 dolara satılan ucuz bir oyuncakta 700 zararlı kimyasal var. Çocuklar kanserojen maddeye maruz kalıyor. Zaten günümüzde çocukların yarısı alerjik. Elektrik süpürgesini temizlik yapmak için kullanıyoruz ancak bir çok zararlı kimyasal taşıyor."
Braungart, Philips gibi bazı markaların geri dönüşen ürünleri tercih etmeye başladığını belirterek yüzlerce toksik taşıyan halıların da bazı markalar tarafından geri dönüşümlü olarak üretilmeye başlandığını söylüyor.

Bakır tellere dikkat

Bütün kabloların içinde bakır teller bulunduğunu belirten Braungart, bakırın petrolden daha tehlikeli olduğunu vurguluyor. AB'nin asbest kullanımını yasakladığını anımsatan Braungart, "Ama yerine kullanılmaya başlanan madde de kanserojen" diyor.
Braungart, İstanbul'da astımın 5 yılda artığına dikkat çekerek bu durumda plastik kullanımının önemine işaret ediyor. Plastikte bulunan 600 farklı kimyasalın 500'ünün açığa çıkmaması gereken tehlikeli maddeler olduğunun altını çizen Braungart, "Biz plastikten yayılan tehlikeli kimyasalları soluyarak içimize çekiyoruz" diye konuşuyor. Braungart, yanmaz kumaşların ve hakların toksik maddelerle yüklü olduğunu ifade ederek "Havaya çıkan partikülleri içimize alıyoruz. Bütün kimyasalları pozitif yerleştirmeye çalışabiliriz. Atıkları toprağa karışacak kumaşlar üretilebiliyor artık. Hatta bu şekilde üretilen halıların havayı temizleme özelliği dahi var. Geri dönüşümü olan fayans üretimi de başladı" diyor

Cumhuriyet