Genel

İnşaat sektöründe bina yalıtımına uzay teknolojisi!

Alüminyum-çelik çatı ve dış cephe kaplama, asma tavan izolasyon ve inşaat yapım projeleriyle inşaat sektöründe 40 yıllık tecrübeye sahip Başaranlar İnşaat, bina yalıtımını uzay teknolojisiyle buluşturdu...



İnşaat sektöründe 40 yıllık deneyimi olan Başaranlar İnşaat, dış cephe izolasyonunda, uzay teknolojisi ile buluşturduğu yeni yalıtım sistemi Nanoper'i piyasaya sundu. 


Alüminyum-çelik çatı ve dış cephe kaplama, asma tavan izolasyon ve inşaat yapım projeleriyle inşaat sektöründe 40 yıllık tecrübeye sahip Başaranlar İnşaat, bina yalıtımını uzay teknolojisiyle buluşturdu. 


Geçmişte Türkiye'de ilk kez çelik deprem kabini üreten Başaranlar İnşaat, bu kez yine bir ilke imza atarak yalıtım sisteminde marka olacak yeni yalıtım sistemi Nanoper'i piyasaya sürdü. Uzun araştırmalar ve fizibilite çalışması sonucunda ortaya çıkan Nanoper, özellikle binaların en önemli sorunlarından biri olan izolasyon sıkıntısını ortadan kaldıracak. Piyasadaki diğer ürünlere göre de kullanıcılarına pek çok avantaj sağlayan Nanoper su, ısı ve ses geçirmiyor. 


Başaranlar İnşaat Limited Şirketi'nin sahibi Bahri Başaran, patent başvurusunda bulunduğu Nanoper'in devrim niteliği taşıyacak bir yalıtım sistemi olduğunu vurguladı. Türkiye'de bir ilk olan, perlit plaka, perlit sıva ve nano jelden oluşan Nanoper Uzay Teknolojisi'nin benzerinin olmadığını vurgulayan Başaran, piyasa sürer sürmez Ege başta olmak üzere çok büyük bir taleple karşı karşıya kaldıklarını, ancak şu anda Türkiye pazar payının çok düşük bir bölümünü karşılayabilecek durumda olduklarını söyledi. Başaran, "Diğer uygulamacı firmalarla işbirliği yaparak üretiminin artırılıp, uygulamalım yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz" dedi. 


Isı, su ve ses geçirmiyor, yanmıyor Nanoper'in üç ayrı ürünün birleşiminden doğduğunu ve perlit plaka, perlit sıva ve nano jelden oluşan bütün bir yalıtım tekniği olduğunu anlatan Başaran, şu bilgileri verdi: "Nanoper ısı geçirmeyen özelliği sayesinde ekonomik olarak ciddi avantajlar sağlıyor. 


Nanojelin özelliğinden dolayı su ve nem geçirmiyor. Perlit levhaların özelliğinden dolayı da yaz-kış ısı geçirmeyerek, dengeli bir iklim yaratıyor, ciddi bir ses izolasyonu sağlıyor. Ürün kendi doğal yapısı gereği yanmıyor. Yangının genişlemesine izin vermiyor. Duvarlar delik deşik olmuyor, yapıların deprem güvenliğine zarar vermiyor. Oksijen alışverişi sağladığından insan sağlığına çok yararlı. Atmosfere zarar vermiyor. 


Ana sistem malzemelerinden biri olan perlit yapısı nedeniyle haşerelerin barınmasına ve bakteri üremesine izin vermiyor. Dış cephe boyasının ömrünü iki katına çıkarıyor. Diğer mantolama sitemleri gibi ağır olmadığı için binanın yükünü de artırmıyor. Sistemin sağladığı tüm avantajları noter huzurunda kanıtladık." Nanoper ile Enerji Kimlik Belge garantisi 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu çerçevesinde, ülkemizdeki tüm yapıların 2 Mayıs 2017 tarihine kadar, dış cephesini yalıtarak, C kategorisinde Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alma zorunluluğu olduğunu hatırlatan Başaran, Nanoper ile bu belgenin alınmasını garanti ettiklerini söyledi. 


İki ay sonra da perlit tuğlanın satışa sunulacağmı belirten Başaran, "Yeni yapılacak binalarda bu tuğla kullanıldığında İzmir'de iddia ediyorum kışın soba yanmayacak, yazın da klima kullanılmayacak" dedi. Türkiye'de ilk kez çelik deprem kabini üretti Sektöre pek çok yenilikler kazandırdıklarını ve Türkiye'de bir ilk teşkil eden deprem kabini üretimini başardıklarını anlatan Başaran, bunun dışında Türkiye'ye poliüretanı, alüminyum tavanı getirdiklerini ve ve sütün alüminyum ambalajında kullanılmasına öncülük ettiklerini bildirdi. 


Dünya Gazetesi