Bina yapmak için iki arsa birleştirilebilir mi?
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''Müteahhit bizim arsaya bina yapacaktı. İki arsayı birleştirdi, sonra da ortadan kayboldu. Şimdi ortada birleşmiş iki arsa ve birkaç ortak var. Ne yapabiliriz?'' sorusunu yanıtladı.
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''Müteahhit bizim arsaya bina yapacaktı. İki arsayı birleştirdi, sonra da ortadan kayboldu. Şimdi ortada birleşmiş iki arsa ve birkaç ortak var. Ne yapabiliriz?'' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
Müteahhit bizim arsaya bina yapacaktı. Kendisi ile anlaşmamızdan sonra “Bitişikteki arsayı da alalım, daha geniş bir bina yapalım” dedi.
İki arsayı birleştirdi, sonra da ortadan kayboldu. Şimdi ortada birleşmiş iki arsa ve birkaç ortak var. Ne yapabiliriz? ● C. S.
Okuyucumun anlattığı husus onlar için avantaj da olabilir dezavantaj da. Avantaj nasıl olur?
Bina yapmak için imar durumu alma safhasında arsaların belli alanlara sahip olma şartı aranır. Belki bu birleştirme ile bu imkan sağlanmış olabilir, tabii bu tahmin.
Dezavantaj olabilir, şimdi arsanın birkaç maliki yani ortağı oldu. Ortaklıklarda da karar vermek zordur. Şimdi eskiye dönülebilir mi? Bazen dönülür bazen dönülmez. Ortak bir malda yeni parseller oluşturulabilir.
Bu tarafların ortak iradesi ile olabilir, mahkeme kararı ile olabilir. Bu bazen mümkün olmaz.
Zira arazinin (arsanın) parselle ayrılması için ayrılacak alanların minumum parsel alanını sağlaması şarttır.
Bu da imar planlarında plan notlarında bellidir. Bu sağlanmıyor ise yeni parseller de oluşturulmaz.
Okuyucuma ‘olur’ veya ‘olmaz’ demek, mahallinde yapılacak inceleme sonucu belli olur. Belki okuyucum ve ortakları yeni bir müteahhit aramakla daha uygun bir sonuca ulaşabilecektir.