12 / 05 / 2024

Binalar aktif paratoner ve Faradat kafesi ile yıldırımdan korunuyor!

Binalar aktif paratoner ve Faradat kafesi ile yıldırımdan korunuyor!

Sonbaharın gelmesiyle birlikte yıldırım düşmesi vakaları da artmaya başladı. Geçtiğimiz yıl 40'a yakın kişi yıldırım düşmesi sonucu hayatını kaybetti



Bu durum, yıldırım düşmesine karşı kullanılan sistemlerin bakım ve kontrolünün ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bu tehlikeden korunmak isteyenler, bulundukları binalara aktif paratoner veya Faraday kafesi (Franklin çubuğu) sistemlerini uyguluyor. Uzmanlar, bu sistemlerin periyodik olarak bakımdan geçmesi gerektiğini fakat kullanıcıların bu konuda bilinçsiz olduklarını belirtiyor.

Amper Elektrik İnşaat ve Sanayi Elektrik- Elektronik Mühendisi Serkan Yılmaz, özellikle yüksek katlı yapılarda oturan kullanıcıların, villa sahiplerinin, fabrikaların, maden ocaklarının, hidroelektrik santrallerinin yıldırımdan korunma sistemi ürünlerini talep ettiğini belirtti. Yılmaz, "Bakım genellikle topraklama direnci ölçümünden ibarettir. Bunun yanında sistem gözle kontrol edilir. 'Sistem yıldırım aldı mı Aldı ise sistemde ne gibi sorunlar meydana geldiği gibi durumlara bakılır.'' diyor.

Erciyes Taahhüt Elektrik Paratoner ve Topraklama Sistemleri yetkilisi Ahmet Murat Cuma, yıldırım koruma sistemlerinin bakım ve kontrollerinin yapımlarının yılda 1 kez yetkili firmalar tarafından kontrol edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Cuma, paratoner sisteminin bir alan koruması yaparken Faraday sisteminin ise sadece yapıyı koruduğunu ifade etti.
ZAMAN/ZEYNEP KAÇMAZ 


Geri Dön