Kent Haberleri

Binalara deprem testi nasıl ve nereden yaptırılır? Deprem dayanıklılık sonucu kaç günde çıkar? Tek tek açıklandı! 

Oturduğu binanın sağlamlığından emin olmak isteyenler bina dayanıklılık testi ile ilgili detayları merak ediyor. Peki binalara deprem testi nasıl ve nereden yaptırılır? Deprem dayanıklılık sonucu kaç günde çıkar? Oturduğu binanın sağlamlığından emin olmak isteyenler bina dayanıklılık testi ile ilgili detayları merak ediyor

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem felaketinin ardından 'Bina deprem testi nasıl yapılır?' sorusunun yanıtı sık sık araştırılmaya başlandı. Oturduğu binanın sağlamlığından emin olmak isteyenler bina dayanıklılık testi ile ilgili detayları merak ediyor. 

Kahramanmaraş merkezli yaşanan 2 yıkıcı depremin ardından vatandaşlar oturdukları binanın sağlamlığına ilişkin test arayışlarını hızlandırdı. Binam sağlam mı sorusunun sıklıkla sorulduğu son günlerde "Deprem risk analizi" ile ilgili ayrıntılar da en çok merak edilen konulardan oldu. 

Oturduğunuz binanın depreme dayanıklı olup olmadığını test ettirmek için iki seçeneğiniz bulunuyor.

Binalara deprem testi nasıl ve nereden yaptırılır? Deprem dayanıklılık sonucu kaç günde çıkar? Tek tek açıklandı!

AHaber'de yer alan habere göre; binanın sağlamlığına ilişkin testler; Belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kaymakamlık gibi resmi kurumlara başvuru yapılarak ya da özel bir şirketle anlaşılarak yaptırılabiliyor. 

Uzmanlar, tipik bir risk analizi sürecine ilişkin "Önce ön belirtilerine bakılır, iyi bir mühendis ve mimar bu ön gözlemde olası sorunları tespit edilebilir. Gerekirse karot alma yolunu tercih edebilir" açıklamasında bulunuyor. 

Bu süreç şu şekilde işliyor: 

Firmayla yapılan anlaşma ya da binanın geçmişine ilişkin bilgiler dikkate alınarak, bazı durumlarda ekiplerin binayı ayrıntılı bir biçimde incelemesi ve karot almadan röntgen yöntemini kullanması yeterli gelebiliyor. 

Binanın zemini, temeli, kirişleri, duvarları, kolonları ve statik özellikleri üzerinde. detaylı bir inceleme gerçekleştiriliyor. Fakat pek çok durumda da binanın durumu ya da bu incelemenin kesin güven vermesi için, yapının ana taşıyıcı kolonlarından, kirişlerinden ve döşemelerden örnekler (karot) alınması gerekli oluyor. Ardından, alınan karot örneğinde laboratuvar ortamında çeşitli kriterler üzerinden direnç, basınç ve kalite ölçümleri yapılıyor. 

Binalara deprem testi nasıl ve nereden yaptırılır? Deprem dayanıklılık sonucu kaç günde çıkar? Tek tek açıklandı!

Uzmanlar, vatandaşların anlaşacağı firmanın zemin özelliklerini de incelediğinden emin olunması gerektiğine ilişkin uyarılarda bulunuyor. Deprem dayanıklılık testinde genellikle yapının beton ve demir kalitesi, kolon-kiriş sistemi gibi özelliklerinin 'iyi' olmasının yeterli olduğu ile ilgili yanlış bir düşünce gündemde. 

Ancak, görünürde yeni yönetmeliğe dört dörtlük uyum gösterse dahi zemin özelliklerine uygun olarak yapılmamış ve hatalı ya da eksik denetim sonucu kullanılır hale gelebilmiş yapılar bulunuyor. Bu nedenle, binada test yaptırılırken bu parametrenin de dikkate alınması gerekiyor. 

Uzmanlar bu konuya ilişkin "Örneğin Gölcük depreminde temelden gömülen ama yapı olarak bütünlüğünü koruyan binalar vardı" açıklamasında bulunuyor. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından lisans almış kuruluşlar tarafından binadan karot alınması ve test edilmesi ile başlayan süreçte, 1-2 aylık süre sonunda rapor belediyelere bildiriliyor.

KAROT TESTİ YAPILIRKEN BİNA ZARAR GÖRÜR MÜ? 

Hasar tespit raporu çıkarmak isteyen vatandaşlar, binalardan alınan karot numunelerinin, yapıya zarar verip vermediğini de merak ediyor. 

Uzmanlar, betonarme binaların deprem performansı ve depreme dayanıklılığının belirlenmesinde yürürlükteki güncel deprem yönetmeliği olan TBDY-2018 çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmaların, kesinlikle binaların mevcut durumunu zayıflatacak adımlar sunmadığına dikkat çekiyor. 

Uzmanlar, kolon ve perde gibi düşey taşıyıcı elemanlardan alınan beton karot numunelerinin, numunenin alındığı taşıyıcı elemana dayanım açısından zarar vermediğini söylüyor. 

Kira sorunu için İspanya modeli yolda! Ev sahipleri bu habere çok üzülecek!

TOKİ Yarısı Bizden Kampanyasına başvuru nasıl yapılır? İstanbul Kentsel Dönüşüm Yarısı Bizden Kampanyası başvuru ekranı

Borsada kayıp yüzde 20’ye yaklaştı! BIST 100 endeksinde düşüş daha ne kadar sürer? İşte, borsada kritik seviye!