29 / 04 / 2024

Binalarda enerji kimlik belgesi nedir?

Binalarda enerji kimlik belgesi nedir?

Binalarda enerji kimlik belgesi nedir? Binalarda enerji kimlik belgesi almak zorunlu mu? Sorularınızın yanıtı için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Binalarda enerji kimlik belgesi nedir?

05 Mayıs 2008 tarihinde Resmi Gazete yayımlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ne göre, kapsam içinde belirtilen tüm yapıların mantolama yaptırması ve akabinde binalarda enerji kimlik belgesi alması gerekiyor. Peki mantolama nedir? Binalarda enerji kimlik belgesi nedir? diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Mantolama nedir?

Dış cephe yalıtımı olarak da ifade edilen mantolama işlemi, binaların kat kat giydirilmesi olarak da ifade ediliyor. Mantolama sayesinde bina içindeki ısı, bina içinden dışarı çıkmıyor; ayrıca dışarıdaki sıcaklık da içeriye girmiyor. Böylece enerji tasarrufunu sağlayan uygulama ile yazları evleri soğutmak için; kışları ise evleri ısıtmak için fazla enerji harcanmasına gerek kalmıyor.


Kendisini 3 sene içinde amorti edebilen mantolama ile, hem enerji tasarrufu sağlanıyor; hem de yapını kullanım ömrü uzuyor.


2000 yılında Resmi Gazetede yayımlanan Isı Yalıtım Yönetmeliğine göre, yeni/eski tüm yapıların 2017 yılına kadar mantolama yaptırmaları gerekiyor.


Binalarda enerji kimlik belgesi nedir?

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nde "Enerji kimlik belgesi" şu şekilde tanımlanıyor; 


Enerji kimlik belgesi: Asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgeye deniyor.


Enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluşlar ise; Yeni tasarlanan binalar için; binanın tasarımında görev alan yetkili mimar ve mühendisleri, mevcut binalar için enerji verimliliği danışmanlık şirketleri şeklinde tanımlanıyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön