28 / 04 / 2024

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ndeki değişiklik neleri etkileyecek?

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ndeki değişiklik neleri etkileyecek?

Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı yaptığı açıklamada Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ndeki değişiklikleri ile ilgili önemli bilgiler verdi. İşte Ilıcalı'nın o açıklamaları...



Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yayınladığı en son güncellemelerle birlikte Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği de resmen değişti. Yapılan söz konusu değişikliklerle birlikte bir parseldeki toplam yapı inşaat alanı 2025’e kadar 5 bin metrekare, sonrasında da 2 bin metrekareden büyük olan yapılan Neredeyse Sıfır Enerjili Bina (NSEB) yüksek enerji verimliliği kurallarına uygun şekilde yapılması ve enerji ihtiyaçlarının 2025’e kadar en az yüzde 5’lik kısmını, sonrasında da yüzde 10'luk kısmını yenilenebilir enerji sistemleriyle karşılama şartları geldi. Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Altensis Kurucu Ortağı Dr.Emre Ilıcalı, “Yapı ruhsatlarının enerjisi değişiyor.” şeklinde konuştu.

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ndeki değişiklik neleri etkileyecek?

İklim krizi fırsata mı dönüşüyor?

Söz konusu yönetmelik değişikliğiyle normal yapılara göre enerji verimliliği daha çok olan ve kullandığı enerjinin belirli bir bölümünü yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden "Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar" konseptine geçişin zorunlu olacağını kaydeden Dr. Ilıcalı, “Türkiye’de halen bu ölçekteki binaların asgari enerji performansı C olarak uygulanıyor. Performansın B’ye çıkarılması, örneğin; bina ve nüfusu yoğun olan İstanbul’da zorunlu ısı yalıtım kalınlıklarının artırılmasını, yapı malzemelerinin ve kullanılan ekipmanların enerji verimliliğinin daha fazla göz önünde bulundurulmasını, aydınlatmaların daha verimli olmasını sağlayacak. Tüm bunlar   hem ısıtma ve soğutmada kullanılan enerji miktarının  azalmasını  sağlayacak, hem de daha önemlisi iklim değişikliğiyle mücadele yolunda önemli bir adım olacak. Özellikle enerji verimliliği konularının yapı ruhsatlarına bağlanmış olması, bu konuların gözardı edilmeden, hızlı bir şekilde yerine getirilmesi açısından çok önemli. Tabii uygulama esnasında gerekli denetlemelerin de eksiksiz yapılması şart. Bu sayede milyarlarca dolarlık enerji tasarrufu sağlanabilir.“ şeklinde konuştu.

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ndeki değişiklik neleri etkileyecek?

Senelerdir çevre dostu yeşil binalar konusundaki mühendislik hizmetleri ile yenilenebilir enerji kaynakları,  karbon ayakizinin azaltılması, enerji verimliliği ve enerji kimlik belgesi konularına değindiklerini kaydeden Dr. Emre Ilıcalı, “Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) verilerine göre, Ocak 2022’de 53 bin 787 MW kapasiteye ulaşan yenilenebilir enerji sektöründe yatırımların ekonomik büyüklüğü yaklaşık 70 milyar doları buldu. Yenilenebilir enerji santrallerinin toplam kurulu güç içindeki payı yüzde 53,93’e yükseldi. Yatırımlarda yenilenebilir enerji konusunda farkındalığımız artarken, yapılarda bu alanda zorunlu yoldan da olsa müteahhitlerin ve tüketicilerin konuya yönlendirilmesi, inşaat sektörüne farklı bir sinerji katacaktır. Türkiye’de yenilenebilir enerji kullanan bina sayısı şimdilik 113 bin seviyesinde. Ancak gelecek yıldan itibaren bu sayı hızla artış gösterecek.” şeklinde konuştu.

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ndeki değişiklik neleri etkileyecek?

Dr. Ilıcalı sözlerini şu şekilde tamamladı:  “Önümüzdeki dönemde hemen hemen tüm  sektörleri ilgilendiren kanun ve yönetmeliklerde çevresel sürdürülebilirliği ön plana alan değişiklikler bekliyoruz. Bunun sebebi son yıllarda tüm dünyada artan İklim değişikliğiyle mücadele hareketleri doğrultusunda, Türkiye’nin de onayladığı Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Birliği tarafından çıkarılan AB Yeşil Mutabakatı’nın tüm dünyada ticareti etkileyecek olması. Biz de bu konuda teknik altyapıların oluşturulması doğrultusunda kurum ve kuruluşlara uzun süredir yardımcı oluyoruz.” 
 

Binalarda Enerji Yönetmeliği değişti: Enerji verimliliği artıyor!

Resmen değişti! Bina inşaatlarına yeni düzenleme!

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik!


Geri Dön