08 / 05 / 2024

Binalarda ısı yalıtımı yasallaşıyor

Binalarda ısı yalıtımı yasallaşıyor

5 Aralık'ta yürürlüğe girecek olan Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği gereğince ısı yalıtımı yasallaşıyor



Enerji Verimliliği Kanunu, TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği ve 5 Aralık'ta yürürlüğe girecek olan Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği gereğince ısı yalıtımı yasallaşıyor. Artık binalar enerji tüketimlerine göre sınıflandırılacak ve Enerji Kimlik Belgesi alacak. Turyap Çengelköy temsilcisi Ulvi Özcan konuyla ilgili olarak kısa bir açıklama yaptı ve enerji kimlik belgesinin kamuoyuna bu zamana kadar yansıdığı şekilde iyi bir düzenleme olduğunu, benzer bir uygulamanın "Bina Kimlik Belgesi" şeklinde düzenlenmesinin de gerekli olduğunu ifade etti.

Yönetmeliğin hedefleri arasında, yeni ve ruhsata tabi oranda tadilat yapılacak mevcut binalar için minimum enerji performans gereklerinin belirlenmesi ve ısıtma - soğutma sistemleri kontrolünün yapılması yer alıyor. Yetkililer ''Enerji Kimlik Belgesi''nin zorunlu hale gelmesinin en başta ısı yalıtımını zorunlu kıldığını ifade ediyorlar.

Bu durumun emlak -  alım satımını ne şekilde etkileyeceğini, ne gibi faydası  ve zararı olabileceğini Turyap Çengelköy Temsilcisi Ulvi Özcan şöyle açıklıyor; "Yapı standartının yükseltilmesine ilişkin yapılan  bu tür akriditasyonların fayda getireceğini düşünüyorum. Aslında TKGM tarafından yapılacak bir düzenleme ile bir bina kimlik belgesi de düzenlenebileceği, bu belgede;  dairenin metrekare olarak yüzölçümü, kat planı, belli araçların kullanım garanti süreleri belirtilebilir. Böyle bir belgenin olmaması tapu senedinde yazılı arsa payının daire metrekaresi olarak algılanmasına sebep olmaktadır. Ayrıca; binaların arsa payları gelişigüzel verilmekte ve binaların mütemin cüzilerinde ileride düzeltilmesi mümkün olmayan yanlışlıklara sebep olunmaktadır. Örneğin boğaz manzaralı her biri 150 metrekare yüzölçümüne sahip 10 daireli bir apartmanın 3. kat ön dairesi tahminen 750.000 USD, arka dairesi de 400.000 USD. değerindedir. Bu durumda iki daireye de 10/100 arsa payı verdiğimizde ön dairenin sahibinin bir mağduriyeti sözkonusu olabilecektir. Dolayısıyla aynı enerji kimlik belgesi gibi bina kimlik belgesi ile ilgili bir düzenleme yapılması gerekliliği de dikkate alınmalıdır." dedi.


Geri Dön