Kent Haberleri

Binalarda kaçak üstüne kaçak kat korkutuyor! Uzmanlar uyardı: Yapı kayıt belgeli de olsa sizin binanıza da hasar verir!

Fatih'te 4 katlı binada yapılan kaçak katın üzerine bir kat daha çıkılması, yapı kayıt belgelerini gündeme getirdi. YTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Akca, konuyla ilgili konuştu ve vatandaşları uyardı. İşte o açıklama...

İstanbul'un en eski ve yoğun yerleşim alanları arasında yer alan Fatih'te pek çok binada, kaçak yapılar dikkatleri çekiyor. Hastane girişine çok yakın bir noktada yer alan ve ve üst üste inşa edilmiş iki ayrı yapı izlenimi veren kaçak katlar gündeme geldi. 

Bölge esnafı ve Fatih Belediyesi'nden alınan bilgiye göre; 25-30 yaşlarında olan binaya çıkılan kaçak katlar, yapı kayıt belgesi alabiliyor fakat uzmanlar bu yapıların binanın taşıyıcılığına zarar vererek yıkım riskini artırdığının altını çiziyor. 

İLAVE KAT BAŞINA EN AZ 50 TON YÜK OLUŞTURUYOR

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Akca, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında, gnelde insanların sokaklarda gördüğü kaçak kat çıkılan yapıların, dış kaplamasından kendini gösterdiğini dile getirdi. 

Abdullah Akca, "Son dönemde, 2018 yılında çıkan imar barışında çoğu yapı kayıt belgesi aldı. Tabii yapı kayıt belgesi almış olması demek, bunların risk taşımadığı anlamına gelmiyor. Risk durumları devam ediyor ve buradaki risk aslında ilk başta binaya belli bir ağırlık oluşturuyor" diye konuştu. 

Akca, bunun da 200 metrekarelik bir bina için, ilave kat başına 50 tondan aşağı olmadığına vurgu yaparak, ciddi bir rakam olduğunu söyledi.

KANUNA GÖRE, STANDARTLARA UYMAMANIN SORUMLUSU VATANDAŞ OLUYOR

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Akca, bunun dışında katlarda içerden çıkılırkeni bazen binanın kendi merpenleri değil de döşemelerin kesildiğinin, ev içlerinden merpen kısımlarının yapıldığının altını çizdi ve şunları söyledi:

"Bu da tabii ki taşıyıcı elemanların, kirişlerin belki, döşemenin kesilerek binaya zarar vermesine neden oluyor. O kirişleri daha da yumuşatıyor, taşıma kapasitesinin azalmasına sebep oluyor. Bunlar tabii ki risk. Bu risklere bu kanun diyor ki; bunların sorumlusu tamamıyla vatandaştır. Evet yapı kayıt belgesi verdik ancak olabilecek sıkıntıların sorumlusu, standartlara uymamanın sorumlusu tabii ki vatandaştır diyor. Buna ilişkin sorunları biz son depremde oluşan hasarlarla bize gelen bilirkişi dosyalarında görüyoruz. Orada da kolon kesmelere ilişkin durumlar görüyoruz, standarda uygun olmayan davranışlar, kat çıkmalar görüyoruz."

Akca, bunların yapı kayıt belgesi almış olsa da sorumluk sahibi olarak dosyalara işlendiğini, bu işlemleri yapanların, kaçak kat çıkanların ya da yapısal elemanlara zarar verenlerin dava dosyalarında sorumlu durumda olarak yer aldıklarını belirtti. 

YAKININIZDAKİ KAÇAK BİNA, SİZİN BİNANIZA DA HASAR VERİR

Riskin komşu binalar için de var olduğunun altını çizen Akca, bunların pek mühendislik hizmeti alınarak yapılmadığını, vatandaşın kendi bulduğu ustalarla yaptığı kısımların olduğunu ve bunların daha ciddiyetsiz daha dikkat edilmeden yapıldığını söyledi. 

"Bu nedenle bir yük var, statik yapıyı kuvvetlendirmiyor. Tersine keserek, parçalayarak zarar da vermiş oluyor. Bu nedenle  riski büyütüyor. Olası deprem durumunda bunların riski, normal projesine göre yapılmış bir binaya göre tabii ki daha çok. Sadece kaçak bina özelinde de değil, sizin bitişiğinizde diyelim kaçak kat çıkılmış bir bina var ki; İstanbul bitişik nizam zaten biliyorsunuz, çoğu yer sıkışık. Kaçak katlı bina yıkıldığında, oradan gelen yapısal parçalar sizin binanıza da vurduğu zaman, sizin binanızın hiç suçu yokken belki depremde ayakta bile durabilecekken, birkaç kolonu hasar görünce o da yıkılabiliyor" diye konuşan Akca, komşu yapıdan dolayı zarar gören binaların deprem bölgesinde de görüldüğünü aktardı. 

Akca, "Zaten vatandaş da bunu o bölgedeki görüntülere bakarsa görür. Birbirinin üzerine yatmış binaların bir diğerine çarpıp devrilmiş yapıları. Yanınızdaki binada sorun varsa ve siz bunu biliyorsanız, zamanında vatandaş bunları ihbar etti mi bilmiyorum ancak yapı kayıt belgesi almadan bunlar yapılsaydı, gerekli düzenlemeler yapılsaydı komşu da riskini azaltmış olacaktı" açıklamasında bulundu. 

Uzun senelerdir bölgede esnaflık yapan Cemal Sunay da konu ile ilgili konuştu ve şunları söyledi:

"Ben burada 30 yıldır esnafım, emlakçılık yapıyorum. Hepsi 40-50 yılın üstünde olan binalar. Ben şu arkada oturuyorum, benim yanımdaki otelin binası da mesela çatlamış. O bina zaten oldukça eski bir yapı, onu da biliyorum. İçine zaten girdiğiniz zaman harabe olduğunu anlarsınız, eski bina olduğunu anlarsınız zaten."

İstanbul’u bırakanlar bu şehirden ev ve arazi alıyor!

Benzine büyük zam yarın geliyor! İstanbul, İzmir, Ankara'da fiyatlar kaç TL olacak? Benzin zam

Elektrik ve doğal gaz faturaları için yeni düzenleme kapıda: 1 milyon abone daha fazla para ödeyecek!

ATEM'den ev sahibi olmayı kolaylaştıran yöntem devreye giriyor!