Emlak Terimleri

Binalarda mantolama yapma zorunluluğu!

Mantolama adı verilen Dış Cephe Isı Yalıtım Sistemleri uzun yıllar öncesinden Avrupa ülkelerinde standartlarla çerçevelenmiş ve enerji tasarrufu amaçlı kullanılmaya başlanmış bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. İşte, binalarda mantolama yapma zorunluluğu

Binalarda mantolama yapma zorunluluğu!

Mantolama en basit anlatımıyla binayı kat kat giydirmek olarak biliniyor. Dış cephenizi ısı yalıtımızla kaplarsanız,  evinizin içindeki sıcaklık dışarıya , dışarıdaki sıcaklıkta evinizin içine girmiyor. Böylelikle Isınmak için harcadığınız gider yarı yarıya azalmış oluyor. Daha az yakıt harcamak bütçemize iyi gelirken havayı ve çevreyi daha az kirletmiş oluyor. 


Mantolama basit olarak, dışarıdaki ısıyı içeriye sokmadan, içerideki ısıyı korumak amacı ile yapının bir nevi manto içine alınması, ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanması olarak karşımıza çıkıyor. 


Özellikle kış aylarında, binanın içerisindeki ısıtılmış havayla, dışarıdaki soğuk hava arasındaki sıcaklık farkı devasa olduğundan, bina içindeki ısı,  pencerelerden, çatıdan ve duvarlardan dışarıya kaçıyor. Kaçan ısı bir türlü ısınamamamıza, dolayısıyla daha çok yakıt tüketmemize sebep oluyor. Isınamadıkça kombinin derecesini son seviyeye kadar artırıyor, ay sonunda da cep yakan bir faturayla karşılaşılıyor. Bu noktada mantolama ne işe yarar peki? 


Mantolama bir ısı polisi gibi çalışıyor ve kaçmaya çalışan ısıyı evin içine hapsediyor. Bu şekilde ısı içeriden dışarıya çıkamıyor. Aynı anda, hem kendi ekonominize, hem devlet ekonomisine, hem de doğaya faydalı olmuş olunuyor. 


2000 yılında 24043 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği esaslarına göre, yeni inşa edilen yapıların bu yönetmelik kapsamında inşa edilmesi gerekiyor. Isı yalıtımı bulunmayan eski binaların ise 2017'ye kadar ısı yalıtımı yaptırması gerekiyor. Isı yalıtımı bulunmayan yapı sahiplerine idari yaptırımlar söz konusu oluyor. 


Yeni binalarda ısı yalıtımı zorunluluğu!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com