Emlak Terimleri

Mantolama yapmak şart mı?

Günümüzün, en fonksiyonel bina ısı yalıtım sistemi olan mantolama; daire içi ve bina dış cephe mantolama sistemi olarak uygulanabiliyor. Peki, mantolama yapmak şart mı?

Mantolama yapmak şart mı?


Günümüzde ısı yalıtımı için apartman yaşantısında, ısı yalıtımı üzerine ortak karar verilemediği durumlarda, daire sahiplerinin en azından kendi dairelerine içeriden mantolama yapmakla ısı yalıtımı sorununa çözüm getirebiliyor. 


Mantolama kısa bir ifadeyle binaların giydirilmesi işlemi olarak ifade ediliyor. Tanım olarak, “ısı yalıtımını sağlamaya yarayan işlem” denilebiliyor. Isı yalıtımı ise, farklı sıcaklıktaki iki ortam arasındaki ısı transferini engellemek amacıyla yapılan işlemlerin bütünü olarak tanımlanabiliyor. Bu işlem sırasında, ısı transferini azaltmayı sağlayan malzemelere ise, ısı yalıtım malzemeleri ismi veriliyor.


Binaların mantolama işlemi ise, genel olarak dış cephenin işlem görmesi nedeniyle, dış cephe mantolama adı altında inceleniyor. İçinde yaşanılan yapıların dış duvarına uygulanan ısı yalıtım işlemleri ve bu işlemlerin bütününden oluşan sisteme, dış cephe mantolama adı veriliyor. 


Bu uygulama ile, binanın içindeki hava muhafaza ediliyor.  Böylece, içerideki sıcak hava dışarı çıkamayacağı gibi, dışarıdaki soğuk hava da bina içine sızamamıyor. Isı yalıtım sistemlerin temel özelliği olan, “ısı transferinin engellenmesi” prensibinden yola çıkarak, bu tip işlemlerin yalnızca sıcak havanın soğumasını engellemek olması değil; bilhassa yazın klimalardan sağlanan serin havanın, dışarı ki sıcak hava ile kaynaşmasını da önlemek olduğu da belirtiliyor. 


Mantolama yapmak şart mı?

Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği hükümlerine göre, yeni binalarda mantolama zorunluluğu yer alıyor.  Yönetmeliğe göre, 2017 tarihine kadar eski binaların da mantolama yaptırmaları gerekiyor. Mantolama yaptırılmayan yapılara yasal yaptırımlar uygulanıyor.


Mantolama yapılırken nelere dikkat edilmeli?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com