24 / 12 / 2024

Binalarda yeni trend ekolojik asansörler!

Binalarda yeni trend ekolojik asansörler!

Son dönemde yapılan büyük konut projelerindeki kalite asansör teknolojisine de yansıyor. Şimdi artık asansörler yapılan konutlar gibi akıllı, ekolojik ve güvenlik sistemi de üst düzeyde



Asansör sanayisinin dünya devi Schindler'in akıllı asansörleri, bina sakinini, kişisel bilgilerinin depolandığı güvenlik aparatı Yetine okuyucusu ile tanıyor ve hangi kata gideceğini biliyor.

Dünyanın en büyük yürüyen merdiven tedarikçisi ve ikinci en büyük asansör üreticisi konumundaki Schindler Grup, inşaat sektöründeki baş döndürücü gelişmelere paralel olarak asansör yelpazesini sürekli geliştiriyor ve yeniliyor. Dünya üzerindeki hemen hemen tüm bina tiplerine uygun taşıma sistemlerinin tasarımını, montajım ve modernizasyon çalışmalarını yaptıklarını ve bu sistemlerle ilgili servis hizmetlerini sağladıklarını vurgulayan Schindler Genel Müdür Yardımcısı Okan Süha Yıldırım, asansör teknolojisindeki gelişmeleri anlattı.

Emlak Mortgage: Şimdilerde büyük bir konut furyası var ve çok yüksek binalar yapılıyor. Bu noktada asansörlerin de önemi artıyor. Özellikle toplu konutlarda asansörleri nasıl planlamak gerekiyor
 
Okan Süha Yıldırım: Asansör seçiminin mimari planlama aşamasında yapılması gerekir. Asansörün yeri dışında, asansörün model seçimi ve bina ile uygunluğu (burada en önemli kriterlerinden birisi de budur) çok önemlidir. Binadaki kişi sayısı ve kullanım sıklığı da önemli bir kriterdir. Mimari planlamanın başında yapıldığında, kalitelerinde de artış gözlemliyoruz. Kaliteli ürünlere kayış var. Artık karşımızda bilinçli, ne almak istediğini bileri, kaliteye ve güvenliğe dikkat eden bir alıcı profili var.

Asansörler, insanların dikey ulaşım aracı olması nedeniyle beş kat ve üzeri konutlarda mutlaka kullanılıyor. Konutlarda daha çok duvarları renkli laminat kaplı, otomatik tahliye sistemleri olan asansörleri öneriyoruz. Tam otomatik kapılı veya mutlaka kabin kapısı olan asansörler kullanılmalı.

Bu aşama siz hangi tür asansörler üretiyorsunuz

Yıldırım: Asansörlerde kullanılan teknoloji gittikçe gelişiyor, değişiyor. Schindler 7000 serisi sayesinde kullanıcılar, asansöre gitmeden önce önünden geçtikleri güvenlik sistemleri tarafından tanınıyor ve gideceği kat bilindiği için o sıradaki en uygun asansöre yönlendiriliyor. Böylece asansörler arasında 'hangisi kata geldi' diye koşturmaya gerek kalmıyor. Ayrıca bu sistem, katlara giriş izni olan kullanıcılar hariç, kimsenin girişine izin vermeyerek, güvenliği de üst düzeye çıkarıyor. Farklı hız seçenekleri sunan 7000 serisi 2,5 ila 10 metre aralığındaki mesafelerin 1 saniyede kat edilmesini mümkün kılıyor.

Artık asansör lobisinde buton aramak, 'dong' seslerine koşup asansörün hangi kata gideceğini merakla beklemek gibi endişeler de yerini, teknoloji harikası cihazlara bırakıyor. Akıllı asansör, bina çalışanının asansöre girmeden önce önünden geçtiği ve kişisel bilgilerinin depolandığı güvenlik aparatı "iris (retina) okuyucular" sayesinde kişiyi tanıyacak, hangi kata gideceğini bilecek ve onu, uygun asansöre yönlendirecek.

Türkiye'de asansör yapılırken en çok düşülen hatalar neler

Yıldırım: Genellikle asansör alımı tasarım* aşaması tamamlandıktan sonra yapılıyor. Peki ama kabinin neresinden tasarruf edeceksiniz Üç aşağı beş yukarı aynı şeylerden yapılıyor. Projeler sonradan hesaplandığı için doğru model ve asansör sayısı olamayabiliyor. Burada kullanıcıların mutsuzluğu o asansör markasının üstünde kalıyor. Biz de o projeye girmiyoruz.

Son yıllarda asansör teknolojisinde yaşanan en önemli gelişme sizce nedir

Yıldırım: Asansörlerde yeni trend ekolojik performans öne çıkıyor. Asansör tasarımlarında hiç kuşkusuz tek değişmeyen ana unsur asansör ve yürüyen bant teknolojilerindeki güvenlik lînsuru. Bunun yanı sıra yeni geliştirilen ürünlerin mimarlar ve inşaat firmalarına planlamalarında daha fazla kolaylık sağlayacak ve alan bırakacak, aynı zamanda da daha fazla estetik ve daha kaliteli ürünler olacağı da kesin. Her şeyden öte, özellikle çevreci ürünler üretmeye gayret ediyoruz.

Güvenilir ve sağlam bir asansör nasıl olmalı

Yıldırım: Özenli yapılan koruyucu bakımlar ve periyodik kontroller, kullanılan orijinal yedek parçalar; sadece asansörlerin sorunsuz çalışmasını sağlamakla kalmıyor,  aynı zamanda ekonomik ömrünü uzatarak, kaza ve bozulma olasılığını minimuma indiriyor.

Binasında asansör bulunan her şahıs veya firma, asansör bakımının ve işletilmesinin ruhsata tabi olduğunu bilmek ve bu bakımı "Hizmet Yeterlilik Belgesi" sahibi yetkili kuruluşlara yaptırmak zorunda... Aksi takdirde bir kaza söz konusu olduğunda bakım yapılmış dahi olsa mesuliyet engellenemiyor ve sanki hiç bakım yaptırılmamış muamelesi görüyor. Bu durumda, bina yöneticileri, şahsen mesul oluyor ve tazminat talepleri ile karşı karşıya kalabiliyorlar.

En çok ne tür asansör kazaları oluyor

Yıldırım: Asansör çağrıldığında asansör kabininin kata gelmediği fark edilmeden, kullanıcının içeriye girmeye çalışması nedeniyle oluşan kazalar ilk sırada gelmektedir. Tüm güvenlik ekipmanları CE belgeli olmalıdır. Diğer bir kaza nedeni ise asansörlerde belirtilen güvenli sayıda taşınabilecek yolcu sayısının üzerinde binilmesidir. İkaz sistemi olmayan asansörlerde bu da başlı başına kazaya sebebiyet vermektedir. Halat kopmasına bağlı asansör kazaları eski tip asansörlerde görülmektedir. Yeni asansör güvenlik kriterlerinde asansörde birçok emniyet kriteri bir arada hizmet vermektedir.
Ekonomist Mortgage


Geri Dön