04 / 11 / 2024

Binali Yıldırım: Bilişim merkezi haline geliyoruz

Binali Yıldırım: Bilişim merkezi haline geliyoruz

Türkiye"nin bilişimle kalkınacağını belirten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, œBilgi üretmemiz, bilgiye sahip olup, kullanmamız lazım. Silahlar artık iş görmüyor. Eskiden alın teriyle kalkınıyorduk, şimdi akıl teriyle kalkınacağız dedi  




Türkiye Bilişim Vakfı"nın 15"inci kuruluş yıldönümünde konuşan Yıldırım, Türkiye"nin konumunun bir çok yönden stratejik olduğunu hatırlatarak, œBiz asırlar boyu İpek Yolu, Baharat Yolu, Kral Yolu diyerek ülkemizin propogandasını yapıyoruz. Daha sonra enerji koridorları Türkiye"den geçiyor demeye başladık. Aslında farkında olmadan bilişimin merkezi haline geliyoruz diye konuştu.

15 yıl kaybımız var

Türk Telekom özelleştirmeye girmeden önce, şirketteki yönetilicilere, duble yol yaptıklarını, hızlı tren projelerine başladıklarını anlattığını vurgulayan Binali Yıldırım ise, şöyle devam etti: œOnlardan da iletişim otoyolları yapmalarını istedim. Bana, ˜Efendim bizim öyle bir altyapımız öyle bir kablo ağımız var ki, bize bir asır yeter" dediler. Ben de, ˜ADSL diye bir şey varmış, millet şimdi o tarafa gidiyor. Geniş bant diyorlar, etmeyin gözünüzü seveyim. İnternete giriyorsun karın gurultusu gibi ses getiriyor, ya giriyorsun ya giremiyorsun" dedim ama bir türlü anlatamadım. Uzun süre direndiler. Sonra anlaşıldı ama biz 3 yıl kaybettik. Bunun bedeli bize 15 yıldır. ˜Hız karayolunda felaket, iletişimde berekettir". Onun için hız çok önemli. Bu işin ya içinde olacaksınız, ya da çaresiz biri olarak yaşamınızı sürdüreceksiniz. İnternetin yayılımını engellemenin imkanı yok. 4 yıllık büyümeye bakıldığında dünya ortalaması yüzde 400 iken, Türkiye"de yüzde 2 binin üzerinde. Kullanıcı sayısı dünyada 2 milyara dayanmış. Türkiye"nin internet penetrasyonu 1995"te yüzde 1.2 iken şimdi yüzde 43 olmuş. 2003"te Türkiye"de 6 milyon internet kullanıcısı varken şimdi 45 milyona çıktı.

İnternet ilaç gibi yan etkisi de var

İNTERNETİN bir ilaç olduğunu ancak yan etkilerinin de bulunduğunu söyleyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, œBunlardan korunmamız lazım. İnternet sitelerini kapatan yasalarda ufak tefek kabahatler olabilir, onlar düzeltilir. Ancak asıl kabahat, bu alana hukuk sistemimizin ve yargıçlarının yabancı olması. Yargıç birinci seferde diyor ki, siteyi kapat. Aslında orada, sitenin içinde olan kısmı yasaklaması lazım. Ondan sonra adam o suçu tekrarlıyor. Yargıç da sinirleniyor, ˜Siteyi, hem Türkiye"de hem de dünyada yasaklıyorum" diyor. Geçenlerde de yine telif hakkı yüzünden mahkeme bir müzik sitesini kapatmış. Vatandaşın biri de yorum yapmış, ˜Binali Bey"in sesi güzeldir. Bizi teselli edecek birşeyler söyler" demiş. Yani vatandaştan da böyle güzel ince nağmeler geliyor dedi.

Teknoloji bir araç ona tapınmayacağız

TÜRKİYE Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı, œTürkiye"de bir e-dönüşüm başlatılması için adımlar attık. Ülkenin küresel ölçekte rekabetini sağlayan çağdaş eğitimin herkese sağlanması için gayret sarfetmeye devam edeceğiz. Bunu yaparken de teknolojinin nimetlerinden faydalanacağız. Ama teknolojiyi sadece bir araç olarak göreceğiz, ona tapınmayacağız dedi.
Aslan Batur/Hürriyet
 


Geri Dön