02 / 05 / 2024

Binali Yıldırım: Gelecek yıl 102 yeni projeye başlayacağız!

Binali Yıldırım: Gelecek yıl 102 yeni projeye başlayacağız!

Binali Yıldırım, gelecek yıl 3 bin kilometre yol ağında çalışma yapacaklarını, bin kilometre bölünmüş yol bitireceklerini, 5 400 kilometre sıcak karışım yapacaklarını, 45 köprüyü hizmete sokacaklarını,130 kaza kara noktasını iyileştireceklerini bildirdi



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının 2013 yılı bütçesini sundu. Bakanlık ile ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşlarının bütçelerinin, 2013 bütçe büyüklüklerinin bu yıla oranla ortalama yüzde 15 civarında arttığını ifade eden Yıldırım, artışların doğrudan yatırım ile ilgili kalemlerde olduğunu belirtti. 

     Karayolları Genel Müdürlüğü'nün (KGM), 2003 yılında başlangıç ödeneğinin bütün ödeneklerin yüzde 65'ini oluşturduğunu, ancak 2012 yılına gelindiğinde en büyük payın demiryollarına ayrıldığını vurgulayan Yıldırım, bunun da yıllardan bu yana ihmale uğrayan demiryollarının yatırım ihtiyacını ve politika değişikliğini ortaya koyduğunu kaydetti. 

     Son 10 yıl içinde ulaştırma sektörüne bugünkü değerlerle 134 milyar lira yatırım gerçekleştiğini ifade eden Yıldırım, bunun 21 milyar lirasını, bütçe dışı yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yapıldığının anlattı. 

     Bakanlığın toplam 168,6 milyar lira tutarında 3 bin 668 projesi bulunduğunu belirten Yıldırım, gelecek yıl 434 projede çalışmaya devam edeceklerini, 111 projeyi gelecek yıl tamamlayacaklarını, 102 yeni projeye de başlayacaklarını bildirdi. 

     Bakanlığın toplam merkezi bütçeli kamu yatırımları içindeki payının yıllar itibarıyla artmaya devam ettiğini vurgulayan Yıldırım, 2003'te yüzde 17 payları varken, 2011'de bu oranın yüzde 46'ya çıktığını, bu yıl ise yüzde 42 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirtti. 

     Ulaştırma yatırımlarının sadece kamu eliyle değil, özel sektör eliyle de yapıldığının altını çizen Yıldırım, bunlar da dikkate alındığında ulaştırma yatırımlarının son 10 yılda 192 milyar liraya yaklaştığını belirtti. 

     

     

     -Karayolları- 

     

     Karayollarında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Yıldırım, 2012 itibarıyla yetki belgesine bağlanan taşıt sayısının 1 milyon 295 bin 62'ye ulaştığını, yetki belgesi sayısının da 487 bin 640 olduğunu bildirdi. 

     Yol kenarı denetim istasyonlarının sayısını artırdıklarını anlatan Yıldırım, 2003'te 20 bin, 2012'de de 11 milyona yakın aracın denetlendiğini kaydetti. 

     Türkiye'de oluşturulan araç muayene sisteminin, dünyada örnek olduğunu ifade eden Yıldırım, bugüne kadar 22 milyon aracın muayeneden geçtiğini belirtti. 

     Yıldırım, araç muayene istasyonlarının 5 yıl içerisinde kamuya katkısının 10 milyar dolar seviyesine ulaşacağını bildirdi. 

     Hurdaya ayrılan araç sayısının da 76 bini geçtiğini anlatan Yıldırım, yeni bir karar aldıklarını, bundan sonra 1990 ve öncesine ait araçları sistemden çekeceklerini söyledi. Bunun da yaklaşık 100 bin araç anlamına geldiğini belirten Yıldırım, bu şekilde araç filosunun yenilenmiş olacağını, hizmet kalitesinin artacağını vurguladı. 

     Uluslararası taşımacılıkta da önemli mesafeler alındığını anlatan Yıldırım, 2002'de 400 bin olan uluslararası sefer sayısının, neredeyse 4 kat artarak 1,5 milyona ulaştığını bildirdi. 

     Yıldırım, Türkiye genelinde yollar yaparak bölgesel gelişmişlik farklarını azaltmayı hedeflediklerini ifade etti. 

     Toplam 2 bin 806 kilometre bölünmüş yol üzerinde çalışma yaptıklarını belirten Yıldırım, bu yıl sonuna kadar bunun 873 kilometresini tamamlayacaklarını açıkladı. 

     En önemli YİD projelerinden birinin de İstanbul-İzmir otoyolu projesi olduğuna dikkati çeken Yıldırım, bu projeyle 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu hayata geçtiğinde, akaryakıt ve işgücü tasarrufu olarak bir yılda 1,7 milyar lira ekonomik fayda sağlanmasının beklendiğini söyledi. 

     Yıldırım, 2013'te 3 bin kilometre yol ağında çalışma yapacaklarını, bin kilometre bölünmüş yol bitireceklerini, 5 bin 400 kilometre sıcak karışım yapacaklarını, 45 köprü hizmete sokacaklarını ve 130 kaza kara notlarında 130 noktasını iyileştireceklerini bildirdi.

     

     -Demiryolları- 

     

     Demiryollarında yatırımların ciddi oranda arttığını ifade eden Yıldırım, 2003'te 480 milyon lira bütçe ayrılırken, bugün 2013 yılı bütçesinin neredeyse 8 milyar lirayı bulduğunu belirtti. 

     Ankara-Eskişehir hattında bugüne kadar 6 milyon 600 bin seyahat yapıldığını dile getiren Yıldırım, ''Burada bir çok insanın hayatının kurtulmuş olması belki de yapılan işlerin en kıymetlisidir. YHT Eskişehir'e başlamadan önce trenin toplam taşımalardaki payı yüzde 8'di, şimdi yüzde 72'ye çıktı. Konya hattında ise bugüne kadar 1 milyon 600 bin seyahat oldu. YHT, Ankara-Konya trafiğinde yüzde 65 paya sahip'' diye konuştu. 

     Bakan Yıldırım, yerel yönetimlerle birlikte şehir içi raylı sistem çalışmalarının da devam ettiğini belirterek, gelecek yıl için İstanbul,  İzmir  va Adana'da belediyeler ile birlikte proje gerçekleştireceklerini ifade etti. 


AA


Geri Dön