Binali Yıldırım, Hızlı Trenler isimli panele katıldı!
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''Demiryollarımızın son 50-60 yılda maruz kaldığı ihmal, unutulmuşluk ülkemize çok pahalıya mal oldu." gelinen durumu rakamlarla anlattı
Yıldırım, Okan Üniversitesinin Tuzla Yerleşkesi'nde düzenlenen ''Hızlı Trenler ve Türkiye'deki Geleceği'' konulu panel çerçevesindeki akşam yemeğine katıldı.
Burada konuşan Yıldırım, gerçekleştirilen panel ile demiryollarıyla ilgili yapılan çalışmaların karşılaştırıldığını ve Türkiye'nin bu konuda ne yapması gerektiğinin enine boyuna tartışıldığını söyledi.
Türkiye için demiryollarının ne anlama geldiğini herkesin bildiğini vurgulayan Yıldırım, ''Demiryolları aslında sadece bir taşıma aracı değil. Demiryolları bizim için bir tarih, demiryolları bizim için kültür, bizim için bir istiklal mücadelesinin sembolüdür. Dolayısıyla demiryollarımızın son 50-60 yılda maruz kaldığı ihmal, unutulmuşluk ülkemize çok pahalıya mal oldu. Öylesine pahalıya mal oldu ki, demiryollarımız bu ülkenin yükünü taşırken, bu ülke demiryollarının yükünü taşıyacak duruma geldi. İşte bundan demiryollarımızı kurtarmamız gerekiyordu'' diye konuştu.
Bunun için ilk işlerinin bir ulaştırma plan stratejisi hazırlamak olduğunu kaydeden Yıldırım, bu çalışmanın verdiği bilgiler doğrultusunda da zaman kaybetmeden projeleri gerçekleştirmek için harekete geçtiklerini anlattı.
100 yıllık rüya denilebilecek, Sultan Abdülmecit'ten bu yana ülkenin gündeminde olan Marmaray projesini başlattıklarını hatırlatan Yıldırım, şöyle devam etti:
''Yine Kafkasları, Orta Asya'yı, Uzak Doğu'yu Anadolu topraklarından Avrupa'ya bağlayacak Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesini başlattık. Bu ülkenin 1970'li yıllardan beri hayali olan Yüksek Hızlı Tren (YHT) Ankara-İstanbul projesini başlattık ve Ankara-Eskişehir etabını tamamlayarak hizmete sunduk. Ankara-Konya arası YHT'yi tamamladık, deneme ve tecrübe çalışmaları yapıyoruz. Türkiye'nin 3. büyük ili İzmir'in toplu taşımacılığını ciddi ölçüde çözecek 80 kilometrelik Egeray projesini hizmete aldık.''
Yıldırım, bunun gibi daha birçok proje olduğunu belirterek, ''Daha önemlisi, 100 yıldır el atılmayan demiryolu ağının yüzde 60'ını, 6 bin 500 kilometrelik kısmını tamamen yeniden yapıyoruz. Diğer kısmını da program dahilinde yeniliyoruz'' diye konuştu.
Türkiye'deki demiryolu hatlarının olumsuzluklarının sadece bakımsızlıktan kaynaklanmadığını vurgulayan Yıldırım, yıllar boyunca tek hat olması, sinyalizasyon olmaması, elektrikli hatların sınırlı olması gibi nedenlerle verimli işletmeciliğin yapılamadığını anlattı.
Yıldırım, demiryolu taşımacılığıyla ilgili, bunları ortadan kaldıracak ve köklü çözümler getirecek projeleri tek tek yürürlüğe koyarken bir şeyi unutmadıklarını kaydederek, ''Demiryolunu dışa bağımlılıktan kurtarmamız gerektiğini biliyorduk. Bunun için de yerli demiryolu sanayini kuracak tedbirleri almaya başladık. Bugün artık Türkiye YHT raylarını, normal tren raylarını yapabiliyor, yapmakla da kalmıyor, ihracat da yapıyor'' dedi.
-''2023 İÇİN DEMİRYOLLARINDA ÇOK HEYECAN VERİCİ HEDEFLERİMİZ VAR''-
2023 Türkiye'si için, Cumhuriyetin 100. yılı için demiryollarında çok heyecan verici hedefleri olduğunu belirten Yıldırım, şunları söyledi:
''Şimdi yeni dönemde, önümüzdeki 10 yıl içerisindeki en büyük hedefimiz, Türkiye'yi duble demiryolu ağlarıyla baştan başa donatmak. Büyük Atatürk'ün 10. Yıl Marşı'na konu olan 'Demir ağlarla ördük ana yurdu dört baştan' projesini duble demiryollarıya tekrarlamak istiyoruz. Yeni bir aşamaya getirmek istiyoruz. Kısacası mevcut ağ yapısını ikiye katlayacak bir projeyi ülkemizde gerçekleştireceğiz.''
Bunun projelerini, anlaşmalarını ve planlarını yaptıklarını ifade eden Yıldırım, ''Bu konuda stratejik planımız hazır, eylem planımız hazır, projelerimiz hazır. Her şeyden önemlisi 35 bin demiryolu çalışanı olmak üzere, 74 milyon insanımızın desteği hazır. Bu şartlar oluştuktan sonra bu projeleri yapmak bizim için hiç mesele değil. Çünkü ülkemizde güven ve istikrar var. Güven ve istikrarın yapamayacağı hiçbir iş yoktur. Son 8 yılda bunu gördük'' şeklinde konuştu.
Akşam