11 / 05 / 2024

Binali Yıldırım, İzmir-İstanbul Otoyolu'nun temelini atacak

Binali Yıldırım, İzmir-İstanbul Otoyolu'nun temelini atacak

İzmir'le İstanbul arasındaki kara ulaşımı süresini 3.5 saate indirecek otoyolun İzmir ayağının temeli, bugün Bakan Binali Yıldırım tarafından törenle atılacak



İzmir-İstanbul arasında ulaşım süresini 3.5 saate indirmesi beklenen ve bölgenin en önemli projelerinden biri olarak değerlendirilen İzmir-İstanbul Otoyolu'nun  İzmir  ayağının temeli bugün atılıyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katıldığı, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenecek törenle temeli atılacak otoyol, 6 milyar dolara mal olacak. Bağlantı yollarıyla birlikte toplam uzunluğu 421 kilometreyi bulacak İzmir-İstanbul Otoyolu'nun Gebze ayağının temeli, 29 Ekim 2010'da atılmıştı. Temel atma töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, otoyolun 18 şehre katkı sağlayacağını ve iki il arasındaki seyahat süresini 3.5 saate indireceğini söylemişti.

GENELGE çIKTI

Başbakan Erdoğan, otoyolun bitiş süresini temel atma töreninde firma temsilcileri ile görüşerek 5 yıla inmesini sağlamıştı. Proje kapsamında ayrıca toplam 18 kilometre uzunluğunda 30 viyadük, 7.5 kilometre uzunluğunda 4 tünel yapılacak. Yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağlanacak. İnşaat sektörüne olumlu etki yapacak projenin trafiğin hafiflemesi sayesinde yıllık 870 milyon liralık bir tasarruf sağlaması bekleniyor.

Başbakan Erdoğan, büyük önem verdiği İzmir-İstanbul Otoyolu için geçtiğimiz aylarda bir genelge yayınlamış ve kurumlara göndermişti. Erdoğan, inşaatı yürüten müteahhit firmalara, tüm kamu kurumlarının kolaylık göstermesini istemişti. Başbakan'ın genelgesi doğrultusunda proje kapsamında yapılacak kamulaştırmalar için gerekli ödeneklerin serbest bırakma işlemleri, işlerin gecikmesine neden olmayacak şekilde yapılması talimatı verildi.

Buna göre, otoyol için çıkan ödeneklerinin tamamının, ilk üç ayda serbest bırakılması istenirken, proje güzergahında yapılması gereken imar planı ve değişikliklerinin, ilgili idarelerce en kısa sürede sonuçlandırılması talep edildi.

6 milyar dolarlık proje

Ulaştırma Bakanlığı'nca yap-işlet-devret modeliyle ihale edilen, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi (İzmit Körfez geçişi ve bağlantı yolları dahil), 6 milyar dolara mal olacak. Proje, 377 kilometre otoyol ve 44 kilmetre bağlantı yolu olmak üzere toplam 421 kilometre uzunluğunda olacak. Proje kapsamında İzmit Körfezi'nin Dilburnu ile Hersek bölgesi arasına inşa edilecek asma köprünün uzunluğu bin 700 metre olacak. Asma köprü, karayolu ile 1 saat 10 dakika, feribotla 1 saat süren Gebze-Yalova arasını 6 dakikaya düşürecek. Köprüyü kullanacak araçlardan KDV hariç 35 dolar, otoyol içinse KDV hariç 0.05 dolar/metre geçiş ücreti alınacak.

İzmir iş dünyası törene katılacak

İzmir'de de büyük heyecan yaratan temel atma törenine İş dünyası temsilcilerinin de yoğun bir şekilde katılması bekleniyor. Otoyol inşaatının İzmir'den de başlaması önerisini getirerek, kabul edilmesinde etkin rol oynayan İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Başkanı İlknur Denizli temel atma törenine mutlaka katılacağını açıklarken, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da katılacağını ifade etmişti. ESİAD Başkanı Sıtkı şžükürer'in de katılacağı temel atma törenine İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İTO Meclis Başkanı Necip Kalkan ile çok sayıda işadamının da katılması bekleniyor. Halkın da davet edildiği törenin miting havasında olması planlanıyor.

Temel atma uydu bağlantılı olacak

Cumhuriyet Meydanı'ndaki temel atma töreni bugün 15.00'da yapılacak. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katılacağı törende Bornova çevre Yolu kenarında temel atma törenine Cumhuriyet Meydanı'ndan uydu bağlantısı gerçekleştirilecek. Yıldırım'ın düğmeye basmasıyla da temel atma töreni yapılacak.

RAKAMLARLA OTOYOL
* 377 kilometre otoyol ve 44 kilometre bağlantı yolu olmak üzere 421 km uzunluk
* Bin 700 metre uzunluğunda asma köprü
* 18 bin 212 kilometre uzunluğunda 30 adet viyadük
* 7 bin 395 metre uzunluğunda 4 adet tünel
* 209 adet köprü
* 18 gişe alanı
* 5 otoyol bakım merkezi
* 7 servis alanı
* 7 park alanı
Yeni Asır/İLKER çOBAN


Geri Dön