28 / 04 / 2024

Binali Yıldırım'dan Kanal İstanbul açıklaması!

Binali Yıldırım'dan Kanal İstanbul açıklaması!

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Komisyonda, Kanal İstanbul projesiyle 10 milyar dolarlık rant oluşturulacağı iddialarına yanıt verdi. Yıldırım “Ranttan zarar gelmez, kamu yararına olduğu sürece” dedi.



Kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen ve içinde Kanal İstanbul projesinin de yer aldığı tasarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri devam ediliyor. Komisyonda, Kanal İstanbul projesiyle 10 milyar dolarlık rant oluşturulacağı iddialarına Bakan Binali Yıldırım cevap verdi ve “Ranttan zarar gelmez, kamu yararına olduğu sürece” dedi.


Kamulaştırmada ‘su yolu’ ibaresinin olmaması nedeniyle İmar Kanunda bu yönde düzenleme yapıldı. Yasaya ”Su yolu; imar planı kararıyla yapay olarak oluşturulan ve deniz araçlarıyla ulaşımın sağlandığı su geçididir” şeklinde ekleme yapıldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, mevzuattaki bir eksikliği giderdiklerini belirterek, “Bu çalışmalar kapsamında bu ibarenin İmar Kanunu’na dercedilmesiyle, su yollarının inşası için gerekli olan kamulaştırma ihtiyacını karşılamış olacağız” dedi.


10 MİLYAR DOLARLIK RANT


HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, projenin yerinin belli olmaması ve sürekli spekülatif açıklamalar nedeniyle rant oluşturulduğuna dikkat çekti. “Yapacağınız yalnızca bir yol meselesi değil, bir yol açıldığı anda oraya inanılmaz rant iştahı devreye geçiyor” diyen Paylan, ilk 3. Havalimanı proje yeri açıklandığında Silivri’ye ‘gol atıldığını’ söyledi. Arazilerin değerinin 2 bin liradan 100 bin liraya çıktığını kaydeden Paylan, başka bir yere taşınınca da 20 bin liraya düştüğünü söyledi. Paylan, oluşacak rantla ilgili bakanlık müsteşarının ‘Girişini, çıkışını vereceğiz size, orada 10 milyar dolarlık bir rant yaratılacak’ dediğini aktardı.


RANTTAN ZARAR GELMEZ


CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi ise, AKP’nin yaptığı projelerde ilk önce rantın akla geldiğini belirterek, “Sizin yaptığınız bütün çalışmalarda bizim kafamızda ilk parlayan şey acaba bunlar buradan nasıl bir rant kazanır” diye konuştu. Bakan Yıldırım da, “Ranttan bir zarar gelmez, kamu yararına olduğu sürece” karşılığını verdi.


Sözcü



Haber Korkusuz'da şu şekilde yer aldı


Kamulaştırmada 'su yolu' ibaresinin olmaması A nedeniyle İmar Kanununda bu yönde düzenleme yapıldı. Yasaya "Su yolu; imar planı karanyla yapay olarak oluşturulan ve deniz araçlanyla ulaşımın sağlandığı su geçididir" şeklinde ekleme yapıldı. 

TBMM Plan ve bütçe komisyonunda konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldınm, mevzuattaki bir eksikliği giderdiklerini belirterek, "Su yollannın inşası için gerekli olan kamulaştırma ihtiyacını karşılamış olacağız" dedi. 

HDP Milletvekili Garo Paylan, projenin yerinin belli olmaması nedeniyle rant oluşturulduğuna dikkat çekti. "Yalnızca bir yol meselesi değil, bir yol açıldığı anda oraya inanılmaz rant iştahı devreye geçiyor" diyen Paylan, oluşacak rantla ilgili bakanlık müsteşarının 'Girişini, çıkışını vereceğiz size, orada 10 milyar dolarlık bir rant yaratılacak' dediğini aktardı. CHP Milletvekili Gülay Yedekçi ise, AKP'nin projelerinde ilk önce rantın akla geldiğini belirtti. Yıldınm da, "Ranttan bir zarar gelmez, kamu yararına olduğu sürece" karşılığını verince Yedekçi, "Tabii zarar gelmez ama milletin anasına küfreden müteahhide mi vereceksiniz endişesi var bizde" dedi. 


Korkusuz




Haber Ekonomi gazetesinde şu şekilde yer aldı;


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin "torba kanun" tasarısında yer alan düzenlemenin projenin yasal altyapısını oluşturan bir düzenleme olmadığını belirterek, "Kanal İstanbul'un altyapısıyla ilgili sorunumuz yok." dedi.


Yıldırım, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Erol Kaya ile üyelere, Bakanlığın yatırımları hakkında bilgi verdi.


Amaçlarının Türkiye'yi geleceğe hazırlayacak önemli projelerde, kamu kaynaklarının öncelikli alanlarda en verimli şekilde kullanılması için gerekli çalışmalara hız kesmeden devam etmek olduğunu ifade eden Yıldırım, komisyon üyelerinin görüş ve değerlendirmelerinin kendileri için yol gösterici olacağını belirtti.


Bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi veren Yıldırım, bugüne kadarki 3 bin 705 projenin parasal tutarının 253 milyar 517 milyon lira olduğunu, projelerin 135 milyar liralık kısmının tamamlandığını, 117 milyar liralık kısmıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.



Ekonomi Gazetesi




Haber Korkusuz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda unutmuşum" dedi. Maddeler, görüşülen ve aralannda Kanal istanbul komisyonda anlaşılamadan AKP'li için su yolu maddesinin de yer aldığı vekillerin oyuyla kabul edildi. Hükümet, torba tasanya son dakika sürpriziyle yeni torba tasarıya eklediği yeni bir maddeyle maddeler eklendi. Tasan üzerindeki sadece riskli yapıları değil, adeta ülke görüşmelerin sonuna yaklaşıldığı ve genelindeki tüm binalan kentsel yorgun düşen komisyon üyelerinin dönüşüme dahil edecek şekilde çok geniş çantalannı toplamaya hazırlandığı sırada yetkiler aldı. Teknik raporla riskli olduğu AKP'li vekillerce verilen önergeye kanıtlanmayan yerler kentsel dönüşüm muhalefet büyük tepki gösterdi. kapsamına alınmıyor. Bu tür yerlerin Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, riskli alan sayılıp sayılmayacağına ise "Önergeler 3 gün önce gelmişti. Ancak bakanlığın teklifiyle Bakanlar Kurulu, benim hatam, işleme almayı yani hükümet kendisi karar verecek. 




Korkusuz


Geri Dön