28 / 04 / 2024

Binanın dıştan dışa yüzölçümü nedir?

Binanın dıştan dışa yüzölçümü nedir?

Binanın dıştan dışa yüzölçümü, binanın brüt alanı olarak ifade ediliyor. Peki, binanın dıştan dışa yüzölçümü nasıl hesaplanır, ninanın dıştan dışa yüzölçümü hesabına neler dahil edilir?



Binanın dıştan dışa yüzölçümü nedir?

Binanın dıştan dışa yüzölçümü, binanın brüt alanı olarak ifade ediliyor. Peki, binanın dıştan dışa yüzölçümü nasıl hesaplanır, ninanın dıştan dışa yüzölçümü hesabına neler dahil edilir diyorsanız hemen yanıtlayalım.


İnşaat sahası; Bodrum katlarda yapılan imalat ve bölümler (Subasmanı kotu 2.50 metre olup, 1. bodrum kat olarak adlandırılmakta ve işyeri veya mesken olarak kullanılmasına izin verilmektedir.) Zemin ve normal katlardaki açık ve kapalı çıkmalar ile ışıklıklar ve hava bacaları ve her katta 16 m2 ve daha fazla kullanılan merpen ve asansör boşluğunda maksimum 16 m2’nin; 16 m2’sinin altında kullanılan merpen ve asansör boşluğunda ise kullanılan alan kadar sahanın inşaat alanı dışında bırakılması ve bütün katlarda iskanı mümkün olan sahalar toplamıdır şeklinde tanımlanıyor.


T.A.K.S. 

İmar planı üzerinde yazılı taban alanı katsayısı o imar adasındaki imar parselinde yapılacak inşaatın toprak üzerinde kaplayacağı en büyük bina sahasını gösteriyor. 


Azami bina sahası imar planı üzerinde yazılı taban alanı katsayısı ile belirtilmiş miktardan büyük olamıyor.


K.A.K.S. 

İmar planı üzerinde yazılı kat alanı kat sayısı, o imar adasındaki imar parselinde yapılacak binanın inşaat alanları toplamını gösteriyor. 


Bina inşaat alanı imar planı üzerinde yazılı kat alanı katsayısı ile belirtilmiş miktardan fazla olamıyor.


Evin brüt metrekaresi nasıl hesaplanır?


Geri Dön