27 / 04 / 2024

Binasında kaçak kat olanlar dikkat!

Binasında kaçak kat olanlar dikkat!

Posta köşe yazarı Tamer Heper, 'Beş katlı apartmanda kat irtifak tapusu ile beşinci katı satın aldım. Benim üzerimde tapu kaydı olmayan bir daire var, bu da satılmış. Bu kat kaçak ama öyle haricen alan çıkmış. Şimdi ben burayı kullanandan ecrimisil talep edebilir miyim?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Beş katlı bir apartmanda kat irtifak tapusu ile beşinci katı satın aldım. Ancak benim üzerimde tapu kaydı olmayan bir daire var, bu da satılmış. Bu kat kaçak ama öyle haricen alan çıkmış. Şimdi ben burayı kullanandan ecrimisil talep edebilir miyim?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Beş katlı bir apartmanda kat irtifak tapusu ile beşinci katı satın aldım. Ancak benim üzerimde tapu kaydı olmayan bir daire var, bu da satılmış. Bu kat kaçak ama öyle haricen alan çıkmış. Şimdi ben burayı kullanandan ecrimisil talep edebilir miyim? B.A

Önce 'ecrimisil' nedir, kelime olarak bilmeyen okuyucuların için söyleyeyim. Bu bir kullanma bedelidir. Bir kimse size ait bir yeri herhangi bir bir hukuki dayanağı olmadan kullanıyorsa, ondan kullanma bedeli isteyebilirsiniz. Buna ecrimisil diyoruz. Okuyucumun da talep etmeyi düşündüğü husus bu. Ancak ecrimisil talep etmek için öncelikle bu yerin kira getireblir bir yer olması şarttır. Örneğin binanın sığınağına eşyasını koymuş olan birinden ecrimisil istenemez. Sebebi, sığınak kira getirebilir bir yer değildir. İşte bu örnekte olduğu gibi okuyucumun sorduğu konuda bakılacak husus da ecrimisil talep edeceği yerin kira getirebilir bir yer olup olmadığı.

****

Söylediğine göre kaçak bir yer. Tapusu yok, yani proje dışı. Şu husus tartışılabilir; kaçak bir yer, yapıldığı alan bir evin çatısı. Peki bir evin çatısı kira getirecek bir yer midir? Hayır, çatı da örnek olarak verdiğim sığınak benzeri ortak bir yerdir. o halde ecrimisil talep olunamaz ancak yıkılarak eski hale getirilmesi talep olunabilir. Bunun için de dava açarak mahkemeden ilavenin yıkılarak projesine uygun hale getirilmesine talep olunur. 


Geri Dön