22 / 11 / 2024
fuzul

Binaya çürük raporu nasıl alınır?

Binaya çürük raporu nasıl alınır?

Kentsel dönüşüm ile riskli olarak tespit edilen diğer ifade ile çürük olan binalar yıkılarak yerine yeni binalar inşa ediliyor. Peki, binaya çürük raporu nasıl alınır? Hangi binalara çürük raporu verilir?




Binaya çürük raporu nasıl alınır?

Kentsel dönüşüm ile riskli olarak tespit edilen diğer ifade ile çürük olan binalar yıkılarak yerine yeni binalar inşa ediliyor. Bu süreçte çürük binadaki hak sahiplerine birtakım finansal destekler sağlanıyor.


Peki, binaya çürük raporu nasıl alınır? Hangi binalara çürük raporu verilir?


Riskli alan içinde veya dışında yer alan ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı tespit edilen yapılara çürük raporu verilebiliyor.


Bir binaya çürük raporu almak için yapıdaki maliklerden birinin Bakanlık tarafından yetkilendirilen firmalara müracaat etmesi yeterli oluyor.


Müracaat işleminden sonra birtakım incemeler yapılıyor. Buna göre yapıya çürük raporu çıkarılabiliyor. Çürük olduğu tespit edilen yapılar, tespiti yapanlar tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bildiriliyor. 


Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri raporları inceliyor, raporlarda eksik veyahut yanlış hususların bulunması halinde raporlar ilgilisine iade ediliyor, diğer raporlar ise ilgili tapu müdürlüğüne bildiriliyor.


Çürük raporuna onbeş gün içinde itiraz edilebiliyor. Bu süre içinde itiraz edilmezse tebligat tarihinden itibaren İdarece altmış günden az olmamak üzere belirlenen süre içinde yapının yıktırılması gerektiği de belirtilmek suretiyle, aynî ve şahsî hak sahiplerine tebliğ ediliyor ve yapılan bu tebligat Müdürlüğe bildiriliyor.


Çürük raporu ile yıkılacak binada 2/3 oluşmazsa ne olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön