Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis'e deprem uyarısı! Fay hatları tek tek açıklandı: Oldukça riskli!
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis'e deprem uyarısında bulundu. İşte o açıklama...
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'de deprem riski olan bölgeler ile ilgili bir son dakika açıklamasında bulundu. Moriwaki, Kıbrıs ve Doğu Anadolu Fay Hattı için dikkat çeken uyarılar yaptı.
Yoshinori Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın Elazığ, Kahramanmaraş ve Hatay'dan Adana ve sonrasında Kıbrıs'a uzandığının altını çizdi.
Ekonomimcom'da yer alan habere göre; Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, "Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde 2020 yılında Elazığ depremi, ardından Kahramanmaraş depremi ve geçen sene Hatay depremi meydana geldi" diye konuştu.
Fay hattı üzerinde Bingöl, Muş ve Bitlis Karlıova bölgelerinin büyük deprem olma açısından oldukça riskli olduğunu vurgulayan Moriwaki, "Ayrıca, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde Adana'dan Kıbrıs'a kadar uzanan bir hat daha bulunuyor ve bu fay hattı henüz kırılmadığı için şu an riskli duruyor" dedi.
Doğu Anadolu Fay Hattı'nın Elazığ, Kahramanmaraş ve Hatay'dan Adana ve sonrasında Kıbrıs'a uzandığına dikkat çeken Moriwaki, "Kıbrıs'ta 7 büyüklüğünde deprem olma olasılığı fazla. Kıbrıs bu konuda riskli bölgelerden. Bu bölgenin birinci derece deprem bölgesi olduğunu söyleyebilirim" açıklamasında bulundu.
Moriwaki, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yumuşak zemine sahip Hatay'ı da etkilediğinin altını çizdi ve Kıbrıs tarafında denizde bir deprem meydana gelmesi durumunda buranın zeminden kaynaklı tekrar etkilenebileceğine de vurgu yaptı.
Moriwaki, "Kıbrıs, özellikle yıkıcı deprem olma ihtimali açısından Türkiye'den daha tehlikeli bir bölge. Kıbrıs'ın kuzey ve güney tarafının deniz kenarı olan bölgelerinde fay hattı yer alıyor Kıbrıs'ın güney tarafında önce daha önce meydana gelebilir. Sonrasında kuzey tarafında olabilir" ifadelerini kullandı.
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Kıbrıs'ta deprem olduğu takdirde, ada ülkesi olmasından kaynaklı tsunami tehlikesi olduğuna da vurgu yaptı ve "Deprem denizde olduğu halde tsunami riski oldukça fazla. Bu tsunami, Hatay, Mersin, Adana, Alanya ve Antalya gibi Türkiye'nin güney sahil şeridinde de büyük riske neden olur.
Türkiye'de tsunami genel olarak 1 metre kadar büyüklükte gerçekleşir. Fakat deprem, derin denizde kayma meydana getirirse tsunaminin boyu 3 metreye kadar ulaşabilir. Bu yüzden yerleşim ve toplanma alanlarını olası bir deprem ve tsunamiye karşı önlem amaçlı deniz seviyesinden 3 metre yukarıda konumlandırmak gerekmektedir" bilgilerini verdi.
Moriwaki, doğru düzgün yaparsak binaların çökmeyeceğinin altını çizdi ve Türkiye'deki 21 milyon yapı stokunun yüzde 50'den fazlasının izinsiz olduğunu belirtti ve bu binaların kontrolünün iyi yapılması gerektiğine vurgu yaptı.
Ev sahipleri dikkat! İhtiyaç sebebiyle tahliye davası ve kira tespit davası birlikte açılabilir!
Konut fiyatlarındaki yükseliş arsa talebini tetikledi!