28 / 04 / 2024

Binyamin Netanyahu: Yahudi yerleşim birimleri sonsuza kadar kalacak

Binyamin Netanyahu: Yahudi yerleşim birimleri sonsuza kadar kalacak

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, işgal altındaki Filistin topraklarında bulunan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin sonsuza kadar kalacağını söyledi.



Başbakan Netanyahu Batı Şeria'daki Efrat Yahudi yerleşim birimini ziyaret etti. Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; Netanyahu ziyareti sırasında şunları söyledi: "Buradan (Batı Şeria) tek bir Yahudi yerleşim birimi kaldırılmayacak ve tek bir yerleşimci çıkarılmayacak. Yerleşim birimlerinin boşaltılması işi bitmiştir. Burada yaptığımız Yahudi yerleşim birimleri sonsuza kadar kalacaktır." 

İsrail Güvenlik Kabinesi bugün Batı Şeria'da Yahudi yerleşimciler için 6 bin yeni konut inşa etme planını onayladı. Bu onaylamanın ardından Netanyahu'nun açıklamaları dikkat çekti.  
 
Başbakan Netanyahu daha önceki açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı: "İsrail'in 2005'te abluka altındaki Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki 25 yasa dışı Yahudi yerleşim birimini boşaltmasını "hata" olarak niteleyerek, "İnsanları yerinden etmiyoruz. Bu aptallığa bir son verdik. Hepiniz 2005'te Gazze'de 21, Batı Şeria'da 4 yerleşim birimini boşalttığımızda neler olduğunu biliyorsunuz." 

Netanyahu, Filistin toprağı olan Batı Şeria'nın "İsrail'e ait olduğunu" iddia ederek şöyle devam etmişti: "Burası bizim toprağımız ve burayı inşa etmeye ve geliştirmeye devam edeceğiz. Hiçbir diplomatik planda buradaki tek bir yerleşim biriminin boşaltılmasına veya bir yerleşimcinin yerinden edilmesine izin vermeyeceğim." 


YASA DIŞI YAHUDİ YERLEŞİMİ

Tel Aviv yönetimi, işgal altındaki Batı Şeria ile Doğu Kudüs'teki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin genişletilmesine hız verdi. İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail'in "1967 sınırlarını, zorunlu göçe maruz bırakılan Filistinlilerin geri dönüş hakkını ve yasa Yahudi yerleşim birimleri inşasına son vermeyi kabul etmemesi" nedeniyle Nisan 2014'te durdu. Ayrıca bütün çabalara rağmen yeniden başlatılamamıştı.


Geri Dön