26 / 05 / 2024

BİOİAŞ, Halep otogar projesinin yapımını aldı

BİOİAŞ, Halep otogar projesinin yapımını aldı

Türkiye'nin, Suriye'yle yaptığı açılım sonunda vizelerin kaldırılması ilk somut anlaşmayı getirdi



Esenler Otogarı başta olmak üzere beş otobüs terminali işleten Büyük İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş. (BİOİAŞ), Suriye'yle `0 problem' açılımının ardından ilk somut imzayı attı. Şirket, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın emriyle kurulan Suriye Holding'in en çok önem verdiği, 60 milyon dolarlık Halep şehri otobüs terminali, alışveriş merkezi ve otelden oluşan projenin yapım ve 35 yıllık işletme hakkını aldı. BİOİAŞ, Suriyeliler'le yüzde 50-50 ortaklıkla Aleppo Gate (Halep Kapısı) isimli bir de şirket kurdu. 

PROJENİN TEMELİ HAZİRANDA ATILIYOR

İstanbul'un 1970'li yıllarda ilk otogarını yapan şirketin de Genel Müdürlüğü'nü yapan, 73 yaşındaki BİOİAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yalamanoğlu, Suriye'nin önde gelen 24 şirketinin kurduğu Suriye Holding'le kurulan şirketin inşaata haziran ayında başlayacağını ve 12 ayda tamamlayacağını söyledi. Yalamanoğlu, açılışa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağını söyledi. Yalamanoğlu, Suriye Holding'in, kendilerinden önce Avrupa'da şirket aradıklarını ancak istediklerini bulamadıklarını vurguladı. 

330 DÖNÜMLÜK ARAZİ TAHSİS EDİLDİ

Halep Belediyesi'nin 330 dönümlük arazi tahsis ettiğini belirten Yalamanoğlu, tesisin yap-işlet-devret modeliyle ihale edildiğini vurguladı. Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Galip Öztürk'ün yaptığı Metro Turizm'in iştiraki olan Avrasya Gayrimenkul'ün yönetimindeki BİOİAŞ'ın halka açık olduğunu da belirten Yalamanoğlu "Şirketimiz otogar işletmeciliği alanında TAV'ın havaalanı işletmeciliğindeki uluslararası ününü yakalamak istiyor" dedi.  Halep'in gündüz nüfusunun 5, gece ise 4 milyon kişi olduğunu belirten Yalamanoğlu "Günlük 1 milyon kişi şehre gelip-gidiyor. Ayrıca günlük 4 milyon kişi de, şehirler ve uluslararası seyahat ediyor. Projenin geleceği çok açık" diye konuştu.

Siyasi dostluk anlaşmayı getirdi

BİOİAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yalamanoğlu, Türkiye'nin komşularıyla başlattığı açılım atağının projenin olumlu sonuçlanması için önemli bir etki yarattığını da belirterek "Bu imza Suriye açılımı sonrasında atılan ilk ve büyük somut projedir" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la yakın dostluğunun kendilerinin birçok sorununu çözdüğünü, her iki liderin yarattığı dostluk havasının işadamları arasındaki birçok soru işaretini de çözdüğünü belirten Yalamanoğlu "Ayrıca Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün Suriye temasları da işadamları için çok olumlu oldu. Siyasette yaşanan bahar havası ticari anlaşmalara da yansıyor" diye konuştu. Ahmet Yalamanoğlu, proje bittiğinde Halep-Gaziantep arası seyahat süresinin bir saate ineceğini de anlattı. Yalamanoğlu "Bu projenin bitirilmesiyle bölgede yoğun ticaret trafiği oluşacağına inanıyoruz. Ayrıca Halep'in ardından Şam Belediyesi ile de otogar projesi yapabiliriz" dedi.
Star/İbrahim Acar


Geri Dön