Sektörel

Bir Bakışta Konut Piyasası Raporu açıklandı: İlk 6 ayda ipotekli konut satışları tarihinin en düşük seviyesine düştü!

TSKB Gayrimenkul Değerleme, “Bir Bakışta Konut Piyasası Birinci Yarıyıl” başlıklı raporunda ilk altı ayda ipotekli konut satışlarının tarihinin en düşük seviyesine gerilediğini açıkladı. İşte son dakika konut sektörü verileri...

TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından,  “Bir Bakışta Konut Piyasası Birinci Yarıyıl” başlıklı rapor yayımlandı. 2024 yılınn ilk altı ayında konut satışlarının durağan bir performans sergilediği ifade edilen raporda, söz konusu dönemde ipotekli alımların tarihinin en düşük seviyesine gerilediği vurgulandı. 

Rapora göre, ilk altı ayda, konut satışları 2023 senesine benzer performans gösterdi; nakit ve senetli satışlar güçlü bir şekilde sürerken,  konutun toplam satışlar içindeki payı yüzde 45’e çıktı.Fakat tapuda yapılan işlemler geçen yıla göre yüzde 10 daralma gösterdi. 

İPOTEKLİ SATIŞLAR YÜZDE 9'A GERİLEDİ 

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; TSKB'nin 2024 Birinci Yarıyıl Konut Piyasası Rapor'na göre, konut fiyat endeksi, aylık enflasyonun altında kalma trendine devam ederken,  yabancıya yapılan satışlar yüzde 1,9’a gerileyerek 2018 öncesi seviyelere indi. Yapı ruhsatları umut verici bir tablo sunarken, iskân belgeleri geri planda durdu ve inşaat maliyet endeksi de 16 ayın en yüksek artışını kaydetti. 

2024 yılı ilk altı aylık konut satış verileri, 2023 yılının aynı dönemiyle benzer bir performans gösterdi. İpotekli alımlar, tarihi bir dip seviyeye gerileyerek yüzde 9'a düştü. Nakit ve senetli satışlar başarılı bir performans sergilerken; iş günü başına yapılan konut satışlarının 2024 yılı başından itibaren benzer seviyelerde seyrettiği ve küçük bir yükseliş trendinin olduğu belirlendi.

TOPLAM SATIŞLAR İÇİNDE KONUTUN PAYI YÜZDE 45'E ÇIKTI 

2023 senesinde konut satışlarının toplam satışlar içindeki payı yüzde 42 ile tarihi düşük seviyeye düşmüşken, 2024'ün ilk altı ayında bu oran yüzde 45 seviyesine yükseldi. 

Tapuda yapılan toplam satış işlemlerinde geçen sene ile kıyaslandığında yüzde 10 daralma gözlemlenirken; 2022'ye göre ise yüzde 20 oranında bir azalma olduğu belirlendi. 

KONUT FİYAT ENDEKSİ GERİLEDİ, YAPI RUHSATLARI UMUT VERDİ 

Konut fiyat endeksindeki aylık bazda enflasyonun altında kalma trendi Temmuz 2023 itibarıyla başlarken; Şubat 2024’ten itibaren yıllık artış da TÜFE’nin altında seyretmeye başladı. Ayrıca, reel değişim negatif bölgede kaldı. Bu trendin senenin geri kalanında benzer şekilde devam etmesi öngörülüyor. 

2024 yılı ilk çeyrek yapı ruhsatları umut verici bir görünüm sağlıyor. Önceki yılların ilk çeyrekleri ile kıyaslandığında son altı yılın en iyi ilk çeyreği kaydedildi. 

Bununla beraber, bunun ne kadarının deprem bölgesi inşaatlarıyla ilgili olduğu önem arz ediyor. Fakat,  iskân belgelerinde ruhsatlar kadar umut verici bir durum söz konusu değil; ruhsatların oldukça gerisinde bir seyir izlendi. 

YABANCI SATIŞLARI GERİLEDİ

Yabancıya yapılan konut satışlarının toplam satışlar içindeki payı 2018 ve öncesi döneme kadar gerileme gösterdi. 2018'de yapılan  düzenleme değişikliği sonrası en yüksek orana ulaşan yabancı satışları, 2024 yılı ilk altı ayında yüzde 1,9 şeklinde kaydedildi. 

Antalya’da yabancı satış payı, 2023 yılında yüzde 23 iken, 2024 yılınn aynı döneminde yüzde 12’ye düştü. 

İnşaat maliyet endeksindeki artış trendi sürüyor. 2024 Mayıs verilerine göre yıllık inşaat maliyet endeksindeki yükseliş yüzde 72,78 ile son 16 ayın en yüksek artış oranı şeklinde belirlendi.. İşçilik endeksi yıllık yüzde 108,93 artış gösterirken, malzeme endeksinde yıllık artış yüzde 58,75 seviyesinde kaydedildi. 

Konut yatırımcıları rotayı Amerika'ya çevirdi! Ev sahibi olmak isteyenlerin sayısı gittikçe artıyor!

KİPTAŞ yeni dönüşüm projesini duyurdu: Küçükçekmece'de sözleşmeler imzalanmaya başladı! 

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi nasıl işleyecek? Ev sahipleri dikkat: Bakanlık yazı yolladı!