09 / 08 / 2024

Konut yatırımcıları rotayı Amerika'ya çevirdi! Ev sahibi olmak isteyenlerin sayısı gittikçe artıyor!

Konut yatırımcıları rotayı Amerika'ya çevirdi! Ev sahibi olmak isteyenlerin sayısı gittikçe artıyor!

ABD’de satılan konutların 20 bine yakını Washington’da yer alırken, bu konutların yüzde 5'i göçmenlere, yüzde 1'i ise Türk vatandaşlarına satıldı.



Amerika emlak sektörü, trilyonlarca dolarlık bir hacme sahip. Geçtiğimiz yıl ABD'de yaklaşık 6 milyon konut satılırken, ülkemizde ise yaklaşık 1,4 milyon konut satışı gerçekleşti. ABD’de satılan konutların 20 bine yakını Washington’da yer alırken, bu konutların yüzde 58'i göçmenlere, yüzde 1'i ise Türk vatandaşlarına satıldı.

KONUT METREKARE FİYATI WASHİNGTON'DA 10 BİN DOLAR, NİŞANTAŞI'NDA 5 BİN DOLAR

Washington’un bazı mahallelerde metrekare fiyatları 10 bin dolar seviyesine ulaşırken, Nişantaşı ve Bebek gibi semtlerde ise bu fiyatlar 5 bin dolar civarında seyrediyor.

Buna karşın ABD’de yer alan konutların kira getirisinin ülkemizdeki konutlara oranla alıcısına ciddi avantajlar sağladığını açıklayan Ev A Team' in Kurucusu Eva Nihal, “ABD’de 700 bin dolar değerindeki bir konutun aylık kira getirisi 4.800 dolara kadar çıkarken benzer tip ve değerde Türkiye’de yer alan bir konutun kira getirisi maksimum 1.300 dolara ulaşabiliyor.” diyor.

ABD EMLAK PİYASASI 2 TRİLYON HACME SAHİP

Amerika emlak piyasası her yıl büyüyen hacmiyle birçok farklı ülkeden yatırımcıyı kendine çekmeye devam ediyor. ABD' de en çok satışın gerçekleştiği lokasyonlar arasında Kaliforniya, Teksas, Florida ve Columbia, Maryland, Virginia bölgesi yer alıyor. Geçtiğimiz yıl 2 trilyon dolarlık bir hacme ulaşan sektöre ülkemizden gösterilen ilgi de her geçen gün artıyor.

Konut yatırımcıları rotayı Amerika ya çevirdi! Ev sahibi olmak isteyenlerin sayısı gittikçe artıyor!

DÜŞÜK FAİZLER YATIRIMCILARI ÇEKİYOR 

Orta ve uzun vadede yüksek yatırım kazancı ve dolar cinsinden kira getirisi sağlayan konutlar Türk vatandaşları tarafından yoğun talep görüyor. Bunun yanında, düşük faiz oranlarına sahip konut kredileri ve vergi avantajları da ABD’deki konutların tercih edilmesini sağlayan diğer etmenler arasında yer alıyor.

KİRA GETİRİSİ TÜRKİ'YEDEN FAZLA 

ABD’de 700 bin dolar değerindeki bir konutun ortalama kira getirisinin evin konumuna göre aylık 4.800 dolara kadar çıktığının altını çizen Ev A Team' in Kurucusu Eva Nihal, “Benzer fiyat ve niteliklere sahip olan Türkiye’de yer alan bir konutun aylık kira getirisi ise maksimum 1.300 dolara ulaşabilmekte.

ABD' deki konut satışları, daha yüksek alım gücü ve geniş yatırım fırsatları nedeniyle Türkiye'ye kıyasla daha fazla çeşitlilik gösteriyor. Son dönemde özellikle Washington’dan konut satın alan Türk vatandaşların sayısında ciddi bir artış gözlemliyoruz.” diyor.

Konut yatırımcıları rotayı Amerika ya çevirdi! Ev sahibi olmak isteyenlerin sayısı gittikçe artıyor!

TÜRKLER EN ÇOK HANGİ LOKASYONLARI TERCİH EDİYOR 

Türk vatandaşlarının en çok Virginia’yı ve Washington’da da genellikle Georgetown ve Dupont Circle gibi bölgeleri tercih ettiklerini belirten Nihal, “Bu bölgeler hem merkezi konumları hem de sundukları sosyal ve kültürel olanaklar nedeniyle tercih ediliyor.

Washington’da Türk vatandaşları genellikle 2+1 ve 3+1 daireleri yatırım avantajı açısından tercih ediyorlar. Dubai ve Miami'den sonra, şu anda yatırımcıları için en popüler şehir Washington ve çevresi. Yüksek kiraya getirisi ile en çok göç alan bir bölge olarak yatırımcıların gözdes haline geliyor” diyor.

AMERİKA'DAN KONUT ALMAK İSTEYENLER DİKKAT

ABD’de konut sahibi olmak isteyen bir Türk vatandaşı öncelikle bir emlak danışmanından yardım almalı, ardından gerekli finansal belgeler ve kimlik belgeleri hazırlayarak kredi başvurusu yapmalı.

Süreç içerisinde yasal prosedürlerin eksiksiz bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Diğer yandan, mortgage kredisi almak isteyen Türk vatandaşlarının gelir belgeleri, kredi geçmişi ve kimlik belgeleri gibi gerekli evrakları da hazırlamaları gerekiyor.

Kredi başvurusu yapıldıktan sonra, bankalar tarafından bu başvuru değerlendiriliyor. ABD’dekonut vergileri,  eyaletlere ve belediyelere göre değişiklik göstermekle birlikte ortalama konut değeri üzerinden yüzde 0.5 ila yüzde 2 arasında değişiyor.

Ev sahipleri şaşkın! Konut kiralarında indirim hakkı bulunuyor mu?

Konut ve iş yerinin yeni sahibi kiracıyı nasıl tahliye eder? Yeni malik 6 ay beklemek zorunda mı?

Geri Dön