Kent Haberleri

Bir kez ödenecek! SGK 1.250 lira veriyor! Başvuran herkes alacak

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ihtiyaç sahibi ailelere yapılan çeşitli ödeneklerinden biri de cenaze ödeneği. Yakınlarını kaybeden ailelere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bir defaya mahsus cenaze yardımı yapıyor. SGK tarafından hesabınıza 1.250 lira yatırılmış olabilir.Yakınlarını kaybeden vatandaşlara Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bir kez olmak üzere cenaze ödeneği veriyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çeşitli ödemelerle ihtiyaç sahibi vatandaşlara destek olmaya devam ediyor. Yakınlarını kaybeden vatandaşlara Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bir kez olmak üzere cenaze ödeneği veriyor. Cenaze ödeneği sigortalının eşine, eşi yoksa çocuklarına, çocukları da yoksa ana babasına, onlar da yoksa kardeşlerine veriliyor. Bu çerçevede SGK tarafından hesabınıza 1.250 lira yatırılmış olabilir. Hemen e-devlet üzerinden hesabınızı kontrol ederek öğrenebilirsiniz.

Cenaze ödeneği alınabilmesi için, hak sahipleri tarafından ölüm tarihini belirten bir dilekçe ile sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvuru yapılması gerekmekte. Sigortalının ölüm tarihi nüfus kütüğüne işlenmemiş ise dilekçe ile birlikte sigortalının ölüm tarihini belirten ilgili makamlar tarafından düzenlenen ölüm belgesinin kuruma teslim edilmesi gerekiyor.

CENAZE ÖDENEĞİ NE KADAR?

Cenaze ödeneği tutarı her sene bir önceki sene için Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı (TÜİK) tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranında belirleniyor. 2022 yılı için cenaze ödeneği miktarı ise 1250,00 lira olarak ödeniyor.

EMEKLİ SANDIĞI KANUNUNA TABİ SİGORTALILAR DA TUTAR FARKLI

5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi olan sigortalıların cenaze ödeneği kişinin emekli aylığından az olmayacak şekilde (makam, temsil ve görev tazminatı gibi tazminatlar hariç) 2022 yılı için 4.473,46 liradır.

Cenaze ödeneği için belirlenen zaman aşımı, hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıl olarak ifade ediliyor.

CENAZE ÖDENEĞİNDEN FAYDALANMA KOŞULLARI NELERDİR?

Cenaze ödeneği, bir iş kazası veya meslek hastalığı sonucu veya Sürekli iş göremezlik geliri, malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken, ya da kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmişken vefat eden sigortalının hak sahiplerine ödenir.

360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm primi bildirilmiş olan vatandaşların hak sahiplerine cenaze ödeneği verilmesi için ölüm tarihinde sigortalı olma koşulu aranmıyor.

O cezalar tamamen silinecek! Ödemeden bakın! Başvuru yapmaya gerek var mı?

ÖTV matrah düzenlemesinin ardından otomobil fiyatları ne kadar oldu?

Son fırsatınız olabilir! Pişman olmamak için hemen bakın! E-Devlet’ten öğrenmek mümkün…