Genel

Bir tapu üç kişinin üstüne olur mu?

Tapu konusu pek çok kişinin bilgi almak istediği konuların başında gelmektedir. “Hisseli arsaya ev yapılır mı, Bir tapu üç kişinin üstüne olur mu?” soruları çok sık sorulmaktadır. İşte bu sorulara dair detaylar!Ama hisseli arsada hangi kısmın hangi hissedara ait olduğunun tespit edilemediği için, ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekmektedir

HİSSELİ ARSAYA EV YAPILIR MI?

Müşterek yani hisseli olan bir arsaya ev yapılabilir böyle bir durum söz konusu olabilir. Ama hisseli arsada hangi kısmın hangi hissedara ait olduğunun tespit edilemediği için, ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekmektedir. Onay alınmadan hisseli arsaya ev yapılır ise diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş olmaktadır.

İşte bu konuya dair sorulan diğer sorular ve yanıtları…

BİR TAPU ÜÇ KİŞİNİN ÜSTÜNE OLUR MU?

Tapu birden fazla kişi üzerine olabilir mi? sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Tapu, bir kişi üzerine olabileceği gibi birden çok kişi üzerine de düzenlenmiş olabilmektedir. Bu durumda tapu, bir taşınmaz üzerinde birden fazla kişi veya ortağın mülkiyet hakkına sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bu şekilde birden fazla maliğin yani tapu sahibinin düzenlendiği tapuya hisseli tapu adı verilmektedir.

HİSSELİ TAPU TEK TAPU OLUR MU?

Hisseli tapularda birden çok pay sahibi bulunmaktadır. Tüm hissedarlar bu hisseli tapuyu nasıl tek tapu haline getirebilirler bunun detaylarını araştırmaktadır. Hisseli tapu, taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini üçüncü bir kişiye satarak tapuda devri gerçekleştirebilir. Bu durumda yeni tapu sahibi tek tapuya sahip olur.

BİR KİŞİ HİSSESİNİ SATMAK İSTEMEZSE NE OLUR?

Hissesini satmak istemeyen vatandaşlar, yani hissedarlar satış iptali davası açma haklarına ellerinde saklı tutarlar. Anlaşmanın sağlanmaması gibi bir durumda hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açabilir. Bu durumda mahkeme, tüm hissedarları bu durumdan haberdar eder ve bilirkişilerin fiyat belirlemesi ile satış işlemi icra yolu ile gerçekleştirebiliyor.

İMAR AFFINDAN SONRA TAPU NASIL ALINIR?

Bina zemin tespit tutanağının Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'ne onaylatılması ile birlikte belediyeden 'iskan olur' yazısının alınır ve imar barışı dosyasının tapuya teslim edilmesi sürecine girilmiş olur. İskan tapu bedelinin hesaplanıp ortaya çıkan ödemenin yapılması ile İskanlı yeni tapunun çıkarılması sağlanır.

Kiracı ev sahibini nasıl mahkemeye verir?

Kombi yanarken en az kaç petek açılmalı?

Uzman Öğretmenliğin emekliliğe faydası var mı?