Ekonomi

Bir yılda kapanan şirket sayısı yüzde 115 arttı! Dolar kuru en çok inşaat sektörünü vurdu!

Dolar kurundaki yükseliş özellikle maliyetlere yansırken, yüksek enflasyon sarmalarındaki çok sayıda şirket de kepenk kapattı.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Kurdaki rekabet gücü yatırımda, üretimde ve istihdamda artışa yol açar" ifadelerini kullanarak uygulamaya koyduğu ekonomi modelinde döviz kurundaki değişkenlik nedeniyle önünü göremeyen işletmelerin bilançoları bozuldu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre haziran ayında kapanan şirket sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 115 artarken, 2022’nin ilk yarısında kapanan şirket sayısı ise 10 bin 300’ü aştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Kurdaki rekabet gücü yatırımda, üretimde ve istihdamda artışa yol açar" ifadelerini kullanarak uygulamaya koyduğu ekonomi modelinde döviz kurundaki değişkenlik nedeniyle önünü göremeyen işletmelerin bilançoları bozuldu. Dolar kurundaki yükseliş özellikle maliyetlere yansırken, yüksek enflasyon sarmalarındaki çok sayıda şirket de kepenk kapattı.

KAPANAN ŞİRKET SAYISI YÜZDE 115 ARTTI

TOBB’nin Haziran 2022’de kurulan ve kapanan şirket istatistikleri de bu tabloyu açığa çıkardı. 2021’in haziran ayına göre kepenk indiren şirket sayısı yüzde 115 artarken, açılan şirket sayısı ise yalnızca yüzde 40 arttı.

YILIN İLK YARISININ BİLANÇOSU

BirGün'den Havva Gümüşkaya'nın haberine göre, Haziran 2022’de 2 bin 755 şirket daha kapandı. Yılın ilk 6 ayında kapanan şirket sayısı toplamda 10 bin 352 oldu. Geçen yılın aynı döneminde ise 5 bin 597 şirket kapanmıştı. Böylece 2022’nin ilk yarısında, 2021 yılının ilk yarısına göre kapanan şirket sayısı yüzde 83,3 arttı.

Kapanan şirketlerin büyük bir çoğunluğunu ise küçük sermayeli işletmeler oluşturuyor. TOBB’nin verilerine göre Haziran 2022’de kapanan şirketlerin yüzde 81’ini limited şirketler oluşturdu. Bir ay içinde toplam 2 bin 230 limited şirketi kapandı. İlk 6 ayda kapanan 10 bin 352 şirketin 8 bin 384’ü limited şirketi.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KRİZ

Yılın başında 13,45 seviyesindeki dolar kurunun 17,35’e kadar yükseldiği haziran ayında en çok inşaat sektöründeki şirketler kepenk indirdi. Yılın ilk yarısında 124’ü anonim olmak üzere 886 inşaat şirketi kapandı.

İnşaat sektörü uzun zamandır borç krizinde. Dolar kurundaki yükseliş nedeniyle maliyetlerin artması, hali hazırda borç krizi içerisinde olan inşaat sektörünü daha da zor bir duruma soktu. Türkiye İstatistik Kuurmu (TÜİK) verilerine göre inşaat maliyetlerindeki yıllık artış yüzde 105’in üzerinde oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) verilerine göre ise sektörün toplam kredi borcu 513,5 milyar TL. Bu borcun 29,9 milyar TL’sini takipteki kredi borcu oluşturuyor.

6 ayda 10 binden fazla esnaf kepenk kapattı

Kripto darbesi devam ediyor! Bir şirket daha iflas etti!

Kripto para piyasasında beklenen oldu! Dev şirket iflas başvurusu yaptı