Emlak Sözlüğü

Bono nedir? Bono ne işe yarar?

Bono nedir? Bono ne işe yarar? soruları meraklıları tarafından sıklıkla sorulmaktadır. İşte bonoya dair detaylar!

Bono nedir sorusuna açık bir şekilde cevap verirsek; Bono, devlet ve kurumsal firmalardan yatırımcıların sabit veya değişken faiz oranları ile anlaşılan sürede kredi aldığını gösteren resmi bir belge türüdür.

Peki Bono ne işe yarar? İşte detayları…

Bono resmi bir belgedir. Bonoların bilinen özelliklerinden ilki vadeleridir. Bononun vadesi 2 aydan az veya 12 aydan fazla olmamalıdır. Şirketler veya devlet tarafından çıkarılabilirler.  Bonolar bu özellikleri nedeniyle hisse senetlerine benzerler. Sözleşmede açıklanan vadenin sonunda bonolar, paranın şirkette veya devlette bulunduğu süre zarfında belirlenen faiz oranından elde edilen faiz kazancı eklenerek, yatırımcıya geri ödenirler.

Şirket veya devletlerin finansman ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak için çıkarılan bonolar, belirli bir vadenin sonunda anaparaya eklenen faizle geri ödemesinin yapılması bakımından da bankadan kredi kullanılması ile ciddi benzerlik gösterir.

Bononun yapısal özelliklerine bakarsak da şunlar karşımıza çıkmaktadır. Bonoda alacaklı ve borçlu yani muhatap gibi taraflar bulunmaktadır. Borçlu taraf şirket veya devlet olur. Bu durumda alacaklı taraf da siz oluyorsunuz. Bono; kendi anlamının dışında teminat, ödeme, ispat için de kullanılabilir. Bu açıdan bakıldığında şirketlerin çek gibi yoğun olarak kullandığı kıymetli araçlardan biridir. Bonoların tahsili iki şekilde gerçekleşebilir: Bonolar öncelikle vadesi geldiğinde ya da vadesi gelmeden önce tahsil edilebilir. Vadesi geldiği zaman tahsil edilmesi durumunda sözleşmede bulunan tüm durumlar geçerli olacaktır. Ancak vadesinden önce tahsil edilirse ıskonto ettirilerek para ödenir. Bu durumda da faiz gelirinde değişikliğe sebep olabilir.

Bonoların yasal ve geçerli olmaları bazı şartların yerine getirmelerine bağlıdır. İşte o koşullar şunlardır;

Yukarıda sayılan maddeler yerine getirilmediği zaman bonolar eksik düzenlenmiş sayılır ve geçersizdir hükmü verilir. Bu sebepten ötürü bono yatırımı yapılırken bonoların düzenlenme şekillerinin kontrol edilmelidir eğer eksik noktalar varsa yerine getirilmelidir.

Tapu işlemlerinde bir yaş sınırı var mıdır?

Başkasına ait tapu bilgileri sorgulama nasıl yapılır?

Tapu masrafı ne kadar tutar?