28 / 04 / 2024

Birden çok vasiyeti yerine getirme görevlisi atanır mı?

Birden çok vasiyeti yerine getirme görevlisi atanır mı?

Vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabiliyor. Mirasbırakan, bir vasiyeti yerine getirme görevlisi atayabiliyor. Peki, virden çok vasiyeti yerine getirme görevlisi atanır mı?



Birden çok vasiyeti yerine getirme görevlisi atanır mı?

Vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabiliyor.  El yazılı vasiyetnamenin yapıldığı yıl, ay ve gün gösterilerek  başından sonuna kadar mirasbırakanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması zorunlu oluyor.


El yazılı vasiyetname, saklanmak üzere açık veya kapalı olarak notere, sulh hâkimine veya yetkili memura bırakılabiliyor.


Mirasbırakan, bir vasiyeti yerine getirme görevlisi atayabiliyor. Peki, virden çok vasiyeti yerine getirme görevlisi atanır mı?


Mirasbırakan, vasiyetnameyle bir vasiyeti yerine getirme görevlisi atayabildiği gibi birden çok vasiyeti yerine getirme görevlisi de atayabiliyor.


Birden çok vasiyeti yerine getirme görevlisinin atanmış olması hâlinde, tasarruftan veya işin niteliğinden aksi anlaşılmadıkça bunlar görevi birlikte yürütürler.


Bunlardan biri görevi kabul etmez veya edemez ya da herhangi bir sebeple görevi sona ererse, mirasbırakanın tasarrufundan aksi anlaşılmadıkça diğerleri göreve devam eder.


Birden çok  vasiyeti yerine getirme görevlisi birlikte hareket etmek üzere atanmış olsa bile acele hâllerde her biri gerekli işlemleri yapabilir.


Vasiyeti yerine getirme görevlisi, görevini yerine getirirken özen göstermekle yükümlüdür; ilgililere karşı bir vekil gibi sorumlu oluyor.


Vasiyeti yerine getirme görevlisinin görevi, ölümü veya atanmasını geçersiz kılan bir sebebin varlığı hâlinde kendiliğinden sona erer.


Vasiyeti yerine getirme görevlisi sulh hâkimine yapacağı bir beyanla görevinden ayrılabiliyor. Görev uygunsuz bir zamanda bırakılamıyor.


Vasiyeti kim açar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön